A brand new year
Image default
Woning en Tuin

Waarom een huis laten taxeren?

Als je een woning wilt kopen en je hebt een hypotheek nodig dan wilt de hypotheekverstrekker weten wat de waarde is van de woning. Daarom is het verplicht om een huis taxatie te doen. Een taxatie is een waardebepaling van een woning. De waarde van jouw woning hangt van een hoop factoren af. Lees het artikel verder om meer te weten te krijgen over het taxeren van een woning!

Waarom een huis taxeren?

Een taxatie van een woning kan op verschillende reden worden gedaan. Een taxatie kan plaats vinden wanneer jij een huis gaat kopen en een hypotheek wilt aanvragen. Voor het krijgen van een hypotheek is het verplicht om in het bezit te zijn van een geldig taxatierapport. Zonder een taxatierapport gaat een geldverstrekker niet akkoord met de hypotheekaanvraag. Het is belangrijk om een aangekocht huis te taxeren voor de hypotheek zodat alles goed verloopt. Ook kan een taxatie handig zijn wanneer jij de waarde wilt weten van de woning. Zo weet je ook wat een reëel bod is. Ook kan je een huis laten taxeren wanneer je het huis wilt verkopen. Dan weet je tenminste welk bod je minimaal mag verwachten, zodat je de woning niet verkoopt met verlies. Als je jouw woning wilt verkopen is het niet verplicht om een taxatie te laten doen. Heb je jouw woning verbouwd dan is het handig om de nieuwe waarde van de woning te weten. De waarde van jouw woning kan gestegen zijn na de verbouwing en dat heeft invloed op de verzekering. Het is dus na het verbouwen ook handig om een taxatie uit te voeren.

De kosten van een taxatie

De kosten voor een taxatie kunnen behoorlijk verschillen. Elke taxateur kan een ander tarief vragen. Vergelijk daarom altijd de tarieven van een taxateur. De taxatie niet gedaan worden door je eigen aankoopmakelaar of verkoopmakelaar. Er mag geen enkele vorm van belangenverstrengeling zijn. Een taxatie kost ongeveer €700 euro.

Zit er veel verschil tussen de aankoopprijs en de taxatiewaarde?

Meestal zit er weinig verschil tussen de aankoopprijs en de taxatiewaarde. Wordt jouw woning een stuk lager getaxeerd dan heb je een probleem met je hypotheek. De hypotheek wordt gebaseerd op inkomen en op de waarde van de woning. Het is vaak niet mogelijk om meer te lenen dan de getaxeerde waarde is. Ook kan de taxatiewaarde hoger liggen dan de aankoopprijs was. Dan heb je een goede winst gemaakt, maar meestal verschillen deze twee getallen niet veel.