A brand new year
Image default
Woning en Tuin

Veilige raambekleding voor katten

Veilige raambekleding voor katten

Als je thuis katten hebt, is de kans groot dat je je al bewust bent van de benarde situatie die gepaard gaat met jaloezieën en rolgordijnen in huis. De meeste hondeneigenaren zijn beter af, omdat honden zich niet druk maken om ramen en jaloezieën.  Als de ramen bedekt zijn, houdt de wereld achter de ramen voor hen op te bestaan. Het is het tegenovergestelde voor katten. Katten weten dat achter die mooie jaloezieën en rolgordijnen de ramen zitten en dez moeten ze vinden en verkennen. Katten zijn van nature erg nieuwsgierig en de aanwezigheid van zonwering maakt hun nieuwsgierigheid alleen maar groter. 

Veilige raambekleding 

Katten en jaloezieën kunnen niet met elkaar overweg. Je gelooft misschien dat er een aantal jaloezieën zijn die kat-proof zijn en niet zo onderhevig aan verwoesting door katten, maar je hebt het mis. Laten we eens kijken naar een aantal jaloezieën en hun relatie met katten.

Lamellen

Lamellen zijn een populaire soort raambekleding voor grote ramen en glazen schuifdeuren. Deze verticale jaloezieën openen zijwaarts en hebben lamellen die verticaal van boven naar beneden lopen. Horizontale jaloezieën daarentegen lopen horizontaal van links naar rechts en worden omhoog of omlaag gebracht om ze te openen en te sluiten. Bij verticale jaloezieën kunnen de lamellen gemakkelijk uit elkaar gaan en kunnen huisdieren ongestoord door de lamellen lopen zonder al te veel hinder. Horizontale jaloezieën zijn niet geschikt voor katten en ze botsen uiteindelijk tegen de jaloezieën aan. Lamellen kunnen veilig zijn voor katten, want ze laten ze gemakkelijk door, maar de jaloezieën zijn misschien toch niet zo veilig voor de katten. Als je huisdieren in huis hebt, raden we je aan om geen stoffen lamellen te gebruiken, maar eerder om materialen als PVC te gebruiken die makkelijker op te ruimen zijn. Stof kan door je kat enthousiast worden opgekauwd. Verticale jaloezieën zijn niet de beste oplossing voor je katachtige vrienden.

Rolgordijnen

De meeste huiseigenaren geloven dat rolgordijnen veilig zijn voor katten, omdat er geen latten zijn waar de katten doorheen kunnen klimmen. Dat is waar, maar het is ook waar dat ze zich door de stof heen klauwen als ze in een speelse bui zijn of als ze op vliegen jagen en zich uitstrekken. Hierdoor ontstaan er gaten in de stof die het doel van de rolgordijnen verpesten. Als je kiest voor rolgordijnen, houd de ketting dan uit de buurt van de katten om ongelukken te voorkomen.

Aluminium jaloezieën

Ook aluminium jaloezieën werken niet goed. Na een tijdje zullen ze uiteindelijk gebogen worden door een aanval van je kat. Als ze met koorden spelen, kun je kiezen voor een kindveilige ketting. Houten jaloezieën werken eigenlijk het beste. Ze zijn gemaakt van massief hout en het maakt niet uit hoeveel je kat er tegenaan beukt of er uitslag van krijgt, ze buigen niet. Ze zijn gemakkelijk schoon te maken en omdat ze zwaarder zijn dan aluminium kunnen de katten niet tussen de glijbanen en de ramen schuiven.

De waarheid is dat rolgordijnen moeilijk te onderhouden en te verzorgen zijn als je katten in huis hebt. Het zijn grappige wezens en ze zijn druk bezig om het huis heen te rennen met weinig aandacht voor de dingen die je hebt. De meeste huisdiereigenaren klagen over hun beschadigde jaloezieën en rolgordijnen, met dank aan hun katten. Hoewel verticale zonwering hen gemakkelijk toegang geeft tot de jaloezieën en louvres, zijn ze misschien niet helemaal veilig voor de katten.

 

 

https://www.raamdecoratie.com