A brand new year
Image default
Woning en Tuin

Spelen; vroeger en nu

Wat kun je je nog herinneren van toen je vroeger buiten ging spelen? Misschien fietste je vanuit je huis wel het dorp uit om in de velden te crossen op je BMX. Of je wandelde naar de dichtstbijzijnde beek om met je laarzen de beek in te stappen en kikkervisjes te vangen die je in een jampotje weer mee naar huis te nemen. Een tocht door het maïsveld was ook altijd spannend, want je hoopte maar dat je de boer niet tegen zou komen. Wat je herinnering aan buiten spelen ook is, nu is alles anders. Daarom is het ontwerp speeltuin in de wijk zo belangrijk.

Verandering vraagt om een andere invulling van spelen

De wijken zijn gegroeid en velden zijn verdwenen. De natuur is vaak verder weg dan je wilt. Daarom ga je in het weekend met de auto naar het bos of in de zomer naar een grote vijver. Daar kun je dan lekker wandelen en de stad of bebouwde omgeving even achter je laten. Maar hoe zit het dan met de speelruimte van je kind? Een goed ontworpen speeltuin daagt uit. Je kind vindt er elke keer weer iets nieuws om te doen. Een fijne speeltuin draagt ook bij aan de ontwikkeling van je kind. Het leert om te gaan met motoriek en balans. Je ziet er dingen die je thuis in je eigen tuin niet ziet. Het moet prikkelen en stimuleren.

Volwassenen en spelen

Vaak denk je bij buiten spelen alleen aan kinderen, maar volwassenen zijn het spelen toch niet verleerd? Een speeltuin hoeft dus niet alleen voor kinderen te zijn. Het kan ook ingericht worden met elementen die volwassenen hun huis uit halen, waardoor ze de gemeenschap weer opzoeken. Een goed ingerichte speelplek kan buurten samenbrengen, er ontstaat weer samenhang in de wijk. Je kunt denken aan elementen als bordspellen. Een betonnen tafel die permanent bevestigd is waarop je kunt dammen. Of een pingpongtafel die weinig onderhoud nodig heeft. Wees creatief in je spelelementen en je bereikt meer dan je nu voor ogen hebt.