A brand new year
Image default
Woning en Tuin

Isolatie aanbrengen: lees onze tips

Isoleren is een belangrijke klus als je kosten wilt besparen, het wooncomfort wilt verbeteren en wilt bijdragen aan een beter milieu. Isoleren helpt ook bij het verminderen of voorkomen van vochtproblemen en schimmels in huis. Isoleren kun je op verschillende manieren doen, maar hoe pak je het aan en welke isolatie heb je eigenlijk nodig?

Isolatie aanbrengen

De eerste tip die we willen geven is om op de juiste volgorde het huis te isoleren. Doorgaans begin je met het isoleren van de vloer, vervolgens de muren en als laatste het dak. Dat heeft een reden. Vocht komt namelijk via de kruipruimte de woning binnen. Op het moment dat je eerst het dak en daarna pas de vloer isoleert, sluit je de vocht op in de woning. Wat voor vochtproblemen en schimmels zorgt. Daarom is de volgorde waarin de isolatie wordt aangebracht essentieel, zodat je er ook het meeste profijt van hebt.

 

Je kunt natuurlijk wel gefaseerd isoleren. Je kunt bijvoorbeeld beginnen met de vloerisolatie, een jaar later de muren laten isoleren en het jaar daarop de dakisolatie aanbrengen. Dat is geen probleem. Houd er wel rekening mee dat de voordelen en opbrengsten het grootst zijn als de complete thermische schil (vloer, muur, dak) goed geïsoleerd is.

De juiste isolatie

Isoleren doe je met isolatiemateriaal en in je zoektocht zul je ontdekken dat er genoeg materialen verkrijgbaar zijn. Welk isolatiemateriaal je kiest, is afhankelijk van de isolatiebehoefte en de situatie. Hierbij spelen ook de RD- en Lambda-waarden een belangrijke rol, omdat deze waarden aangeven hoe goed het isolatiemateriaal is en isoleert. De materialen die het vaakst worden gekozen zijn glas- en steenwol, XPS en EPS en PUR-schuim. Maar je kunt ook voor andere materialen kiezen als die beter geschikt zijn voor jouw situatie. De keuze kan ook gemaakt worden op basis van het feit hoe duurzaam en milieuvriendelijk het isolatiemateriaal is.

Expert inschakelen

We willen ook een tip geven om de isolatie door een erkende installateur te laten uitvoeren. Ook al ben je zelf nog zo handig en heb je er zin om de klus zelf te klaren. Simpele isolatie klussen, zoals de binnenkant van een schuin dak, zijn goed zelf te isoleren, maar de meeste isolatie klussen zijn complex en vergen specialisten. Dan weet je ook zeker dat het goed gebeurt en dat je er ook maximaal van kunt profiteren. Daarnaast krijg je ook garantie op de uitgevoerde werkzaamheden, wat je logischerwijs niet hebt als je het zelf doet.

ISDE aanvragen bij de Rijksoverheid

De overheid steunt initiatieven om het huis te verduurzamen. Isolatie wordt dan ook gesteund in de vorm van een subsidie. De zogenaamde ISDE kun je via de website van de Rijksoverheid aanvragen. Het isolatiemateriaal en de oplossing moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen, maar deze voorwaarden vind je eveneens op de website van de overheid. Met deze subsidie kun je de investering verlagen en ervoor zorgen dat je je investering ook weer sneller hebt terugverdiend. Het is dus zonde om dat te laten liggen en er geen gebruik van te maken.