A brand new year
Image default
Woning en Tuin

Hoe kies je een orthopedisch kussen?

Gezien de verschillende soorten therapeutische kussens, kan het moeilijk zijn de juiste keuze te maken. Zelfs als je niet aan een lichamelijke kwaal of slaapstoornis lijdt, kan het nuttig zijn om een orthopedisch kussen in huis te hebben, voor de momenten dat je een pijnlijke rug of stijve schouders hebt, of je benen omhoog wilt houden. Maar ongeacht waarvoor je het koopt, een orthopedisch kussen moet met zorg gekocht worden, waarbij je bepaalde factoren in het oog houdt.

Hieronder volgen een paar van de factoren waarmee je rekening moet houden bij het kopen van een orthopedisch kussen.

Budget: Het spreekt vanzelf dat orthopedische kussens duurder zijn dan gewone kussens. Nog voor je op zoek gaat naar orthopedische kussens, is het belangrijk dat je een bepaald budget hebt, want als je dat niet hebt, schiet je budget omhoog. Er zijn orthopedische kussens verkrijgbaar in elke prijsklasse, dus het is het beste je aan een budget te houden om niet meer uit te geven dan nodig is.

Slaaphouding: Orthopedische kussens zijn ontworpen volgens de verschillende slaaphoudingen. Het is aan te bevelen een kussen te kiezen dat ontworpen is voor de houding waarin je gewoonlijk slaapt. Zijdelings slapen is de meest voorkomende houding, gevolgd door rug- en buikslapen. Een lichaamskussen is meestal bedoeld voor zijslapers, terwijl een wigkussen beter geschikt is voor rugslapers.

Ondersteuning: Als je een orthopedisch kussen koopt vanwege een slaapstoornis of lichamelijke aandoening, moet je nagaan welk deel van je lichaam je met het kussen wilt ondersteunen. Zo is een nekkussen bedoeld om het hoofd nek en schouders te ondersteunen, terwijl een lumbaal kussen bedoeld is om de onderrug en benen te ondersteunen. Als je uiteindelijk een nekkussen koopt voor je onderrug, zal het niet het juiste doel dienen.

Lichamelijke kwalen: Orthopedische kussens zijn ontworpen om algemene steun te geven aan het hele lichaam of aan verschillende delen van het lichaam. Maar als je al bestaande lichamelijke aandoeningen hebt, kun je de meer gespecialiseerde soort steun nodig hebben. In zo’n geval kan een orthopedisch deskundige je het beste type kussen aanraden.

Materiaal: Zowel gewone kussens als orthopedische kussens zijn van verschillende materialen gemaakt. Maar het meest gebruikte materiaal om therapeutische kussens van te maken is traagschuim. Traagschuim is niet alleen zacht en ondersteunend, maar door zijn warmtegevoeligheid kan het zich naar elke vorm vormen. Latex is een ander materiaal dat gebruikt wordt om orthopedische kussens te maken en is een betere optie voor mensen die aan allergieën lijden. Net als traagschuim vormt ook latex zich naar de vorm van het lichaam en biedt het steun en uitlijning. De buitenhoes van het kussen kan van katoen, viscose, of polyester zijn.

Gemak van schoonmaken: Hoofdkussens trekken stof aan en kunnen erg vuil worden als ze niet regelmatig schoongemaakt worden. Als je een orthopedisch kussen koopt, kies er dan zeker een dat gemakkelijk schoon te maken is. Je moet het kunnen stofzuigen of met water wassen. Niet alle kussens laten dit toe, dus als je je kussen wilt wassen, moet je een geschikt materiaal nemen.