Hardloophorloges getest

De beste GPS hardloophorloges

Een GPS hardloophorloge kan een revolutionair hulpmiddel om inzichten te krijgen in je trainingen en je kilometers bij te houden. Om de beste te vinden, hebben we meer dan 50 sporthorloge getest. We hebben ruwweg 500 kilometer afgelegd, honderden hartslagmetingen gedaan, de expertise en mening van een gediplomeerde hardloopcoach en ervaren wedstrijdlopers gevraagd, tientallen functies bekeken en de horloges 24/7 individueel gedragen. Uiteindelijk denken wij dat de Coros Pace 2 de beste keuze is voor mensen die op zoek zijn naar het ideale sporthorloge voor hardlopers. De Garmin Forerunner 245 is onze keuze voor degenen die een hardloophorloge willen dat ook veel biedt van wat een smartwatch zou bieden.

Het beste GPS sporthorloge: Coros Pace 2

Dit lichtgewicht horloge zit boordevol functies die hardlopers van alle niveaus zullen bevallen. Het heeft een snelle GPS fix een lange batterijlevensduur en gedetailleerde meetgegevens, en dat alles voor een redelijke prijs. De Pace 2 heeft echter minder smartwatch-functies dan de Garmin Forerunner 245.

Als je een superlicht sporthorloge wilt met een langere batterijlevensduur dan de meeste andere – en je niet zo veel geeft om extra smartwatch-functies – dan is de Coros Pace 2 volgens ons je beste optie. Het lichtste horloge dat we tot nu toe hebben getest, de redelijk geprijsde Pace 2 heeft een reeks hardloopspecifieke functies om een verscheidenheid aan lopers, van casual joggers tot triatleten, tevreden te stellen. De snelle GPS-registratietijd (ongeveer 13 seconden) bracht ons snel op weg naar onze runs, en de precisie van de GPS-afstand en routebepaling waren grotendeels betrouwbaar (hoewel niet perfect). De robuuste batterijlevensduur (20 dagen in stand-by modus, 30 uur continue GPS) overtreft die van onze andere top keuze, de Garmin Forerunner 245, met dagen. In plaats van een reeks knoppen (zoals op de Forerunner 245), stuurt een digitale wijzerplaat en een aparte knop de navigatie van de Pace 2 (de wijzerplaat, gebruikt om door menu’s en dataschermen te scrollen, kan even wennen zijn). De Pace 2 haperde op het gebied van hartslagregistratie, presteerde net onder de Forerunner 245 en had moeite om onze controle te evenaren tijdens perioden van hardlopen en herstel (om de nauwkeurigheid te verbeteren, kan het horloge worden gekoppeld aan een hartslagband). Het horloge deed goed werk bij het bijhouden van ons dagelijkse aantal stappen. En het biedt 15 activiteitsmodi, waaronder hardlopen binnenshuis en hardlopen op de baan (maar geen trail optie, die de Forerunner 245 heeft), evenals kracht, zwemmen en triatlon. De Pace 2 toont meldingen van uw keuze, maar het biedt geen andere smartphone-functies, zoals onboard muziek mogelijkheden of de mogelijkheid om te synchroniseren met uw agenda of het lokale weerbericht. Maar als die extra’s niet belangrijk voor je zijn, bieden de hardloopspecifieke metingen van de Pace 2 – inclusief vermogen (dat je kan helpen om je loopefficiëntie te bepalen en de intensiteit van je workout te evalueren) en een gebruiksvriendelijke functie en gevoel veel waarde.

De beste combinatie GPS-hardloophorloge/smartwatch: Garmin Forerunner 245

Wij vinden de Garmin Forerunner 245 het beste sporthorloge voor hardlopers die een betrouwbaar, traditioneel hardloophorloge willen met verbeterde smartwatchfuncties (meldingen, de mogelijkheid om te synchroniseren met een kalender, lokaal weer) die het aantrekkelijk maken om het de hele dag te dragen. De Forerunner 245 is aanpasbaar, van de dataschermen tijdens het hardlopen tot de wijzerplaten. Het gebruikt een quintet van knoppen (onze andere top keuze, de Coros Pace 2, heeft een digitale wijzerplaat en één knop), en de interface is gemakkelijk te navigeren. In onze hartslagtests presteerde de Forerunner 245 iets beter dan de Pace 2, hoewel het een beetje moeite had om te reageren op pieken en dalen tijdens intervallen van hardlopen/wandelen en constante inspanningen (een aparte borstband kan de nauwkeurigheid helpen verbeteren). De mediane GPS-fix van de 245 (44 seconden) was soms langzamer dan die van veel horloges die we hebben getest, inclusief onze andere favorieten. De GPS-nauwkeurigheid van dit model was onderhevig aan de wisselvallige manieren van GPS-signalen, waarbij routes op sommige runs nauwkeurig werden getraceerd en op andere bobbelden en weefden. Maar we hebben verschillende runs meegemaakt met minder dan 1% afwijking van de controle of de gemeten afstand. De Forerunner 245 is verkrijgbaar in een versie met ingebouwde muziekmogelijkheden (meestal voor ongeveer 40 euro meer dan de versie zonder muziek), wat de Pace 2 niet biedt.

Verschil tussen sporthorloge en activity tracker

GPS-hardloophorloges bieden je niet alleen alles wat een activity tracker te bieden heeft, maar ze maken ook gebruik van wereldwijde positietechnologie om je route nauwkeurig vast te leggen, zodat je later je tempo, stapfrequentie en hoogte kunt analyseren om je training te optimaliseren. Als je langere afstanden of op heuvelachtig terrein loopt, dan zijn GPS-horloges ideaal, omdat ze verticale winst kunnen registreren, waardoor je nauwkeurigere gegevens krijgt dan bij een fitnesstracker. Nieuwere GPS-horloges zijn vaak GLONASS, de Russische versie van GPS, die in heel Europa meer nauwkeurigheid mogelijk maakt. 

Harslagmeting via een sporthorloge

De mogelijkheid om je hartslag te registreren, hetzij via een ingebouwde monitor om je pols, hetzij via een externe borstband, wordt als het volgende niveau op het gebied van hardloophorloges gezien. Als je tijdens je training je hartslag en slagen per minuut kunt volgen, dan kun je een veel beter afgestemd trainingsplan maken, waarbij hartslagzones worden gebruikt om vetverbranding, snelheid, kracht en uithoudingsvermogen te stimuleren.

Hartslagmeters kunnen ook je VO2 max, je maximale zuurstofverbruik en je herstelsnelheid schatten. Hoewel deze horloges meestal duurder zijn, bieden veel merken hun best verkochte modellen zowel met als zonder hartslagmeter aan om aan verschillende budgetten te voldoen.

Beste goedkope hardloophorloge: Garmin Forerunner 45

Een eenvoudig hardloophorloge met enkele smartwatchfuncties. Dit relatief compacte horloge biedt solide hardloop- en activiteitstracking, maar heeft een iets minder robuuste verzameling functies dan onze topkeuzes.

Wij raden de Garmin Forerunner 45 aan voor hardlopers die een eenvoudiger horloge willen om workouts en de hele dag door activiteiten bij te houden. Het kost regelmatig ongeveer 100 euro minder dan de Forerunner 245 en is vergelijkbaar geprijsd met de Coros Pace 2 (waarvan wij denken dat het een betere keuze is voor hardlopers die meer waarde hechten aan GPS-prestaties en hardloopmetriek dan aan smartwatchfuncties). De Forerunner 45 beschikt over activiteit tracking (inclusief stappentelling en automatische activiteitsdetectie), maar het heeft minder activiteitsmodi dan de Forerunner 245 en geen zwemtracking. De mediane GPS-fix van de Forerunner 45 (18,9 seconden) was in de onderste helft van de GPS-fixen van andere modellen, maar het was sneller dan die van de 245 en langzamer (met ongeveer 5 seconden) dan die van de Pace 2. De hartslagmeter deed zijn werk goed tijdens inspanningen in een stabiele toestand, maar sprong aanzienlijk heen en weer tijdens intervallen tussen lopen en lopen. De Forerunner 45 heeft de meeste (maar niet alle) hardloop/activiteit-tracking en smartwatch functies van zijn duurdere broer, de Forerunner 245.

Hoe we de beste sporthorloges geselecteerd hebben

Hier zijn de criteria die we prioriteit gaven:

Een horloge dat niet gemakkelijk te gebruiken is of niet prettig is om te dragen, willen we niet om onze pols hebben. Daarom was onze eerste prioriteit om elk horloge afzonderlijk in te stellen, de pasvorm en het comfort te beoordelen, de intuïtiviteit van de interface (de meeste hebben knoppen, maar een paar hebben ook een touchscreen), en hoe moeilijk het was om het aan een smartphone te koppelen.

We zijn met elk horloge gaan hardlopen en hebben de zichtbaarheid van het display genoteerd, alsook hoe gemakkelijk het was om een training te starten en te stoppen, een handmatige ronde in te voegen en de gegevens die we wilden zien in één oogopslag te vinden. We gaven een horloge bonuspunten als we de wijzerplaat en de gegevensschermen konden aanpassen, en we gaven ook de voorkeur aan een goed uiterlijk en leesbaarheid.

Staan wachten op een GPS-signaal is voor een hardloper geen goede manier om aan een training te beginnen.

We hebben ons ook verdiept in de apps en bekeken hoe de gegevens werden weergegeven en hoe gemakkelijk het was om te vinden wat we zochten, of dat nu een hardloopmeter was of hoe we een instelling konden wijzigen. We hebben ook genoteerd of we de handleiding of Google moesten gebruiken om erachter te komen hoe we een functie konden instellen of een instelling konden aanpassen.

We keken niet alleen naar de functies voor hardlopen en trainen, maar keken ook naar functies zoals het bijhouden van activiteiten en slaap en smartphonemeldingen (met andere woorden, of we vonden dat een horloge er een was dat we 24/7 met plezier zouden dragen). We hielden ook de levensduur van de batterij in de gaten en noteerden of een apparaat sneller leegliep dan verwacht.

Naast deze meer subjectieve zaken hebben we een aantal GPS-verwervingstests met tijdmeting uitgevoerd; minutenlang staan wachten op een signaal is voor hardlopers geen goede manier om een training te beginnen. Proftip: Synchroniseer uw horloge met uw smartphone vlak voordat u op pad gaat, zodat de nieuwste GPS-gegevens geladen zijn. Als je dit doet, kun je over het algemeen verwachten dat je seconden in plaats van minuten hoeft te wachten voordat je op weg kunt. (Het uploaden van een run synchroniseert ook uw horloge, dus als u dat regelmatig hebt gedaan, is er niets aan de hand).

Deze apparaten verzamelen een heleboel gegevens, die we systematisch op nauwkeurigheid en betrouwbaarheid hebben gecontroleerd.

We hebben de afstandsmeting van de horloges voornamelijk in Amsterdam getest. 

In een perfecte GPS-wereld zouden deze 2018 screenshots van de apps van de apparaten solide heen-en-weer lijnen laten zien. De Forerunner 35

In een perfecte GPS-wereld zouden deze screenshots van 2018 van de apps van de apparaten solide heen-en-weerlijnen laten zien. De Forerunner 35

Nauwkeurige hartslagmeting tijdens een training kan u helpen uw inspanning in te schatten, mits u uw maximale hartslag handmatig en nauwkeurig instelt in de instellingen van uw apparaat, in plaats van alleen te vertrouwen op een op leeftijd gebaseerde schatting (die de meeste horloges standaard gebruiken). Bovendien gebruiken deze horloges die gegevens om andere gegevens te meten, zoals de geschatte VO2 max en de aanbevolen hersteltijd tussen trainingen.

Het is algemeen bekend dat het bijhouden van de hartslag op de pols minder betrouwbaar is dan het gebruik van een borstband. 

Alle horloges houden de hele dag het aantal stappen bij, de meeste houden de slaap bij (tot op zekere hoogte), en sommige hebben automatische trainingsdetectie (om wandelingen, hardlopen en fietstochten te registreren, zelfs als u er niet aan denkt het horloge te starten). Om deze functies te testen, droegen we de horloges twee keer gedurende twee volle dagen (één per pols, waarbij we de tweede dag van pols wisselden, omdat activity trackers over het algemeen nauwkeuriger zijn als je ze om je niet-dominante pols draagt) en één nacht. Vervolgens vergeleken we hun aantal stappen met de resultaten van onze vertrouwde stappenteller, en we bekeken de slaap- en activiteitsgegevens die ze registreerden. In deze periode hebben we ook de functies van de smartwatch bekeken, zoals meldingen.

We maakten ons minder zorgen over de nauwkeurigheid van sommige metingen, zoals cadans (de armzwaai moet redelijk overeenkomen met de beenzwaai, aldus onze experts), hoogtemetingen (die volgens ons voor de meeste hardlopers op de weg niet zo belangrijk zijn) en het aantal calorieën (die grotendeels op schattingen zijn gebaseerd en moeilijk te controleren zijn).

We hechtten ook niet veel belang aan VO2 max schattingen; sommige hardloopexperts geloven dat dit een metriek is waarvan het belang wordt overdreven in termen van training. De deskundigen die we hebben ondervraagd, waren het er ook over eens dat een getal dat door een horloge op basis van hartslagmetingen om de pols wordt berekend, waarschijnlijk niet in de buurt van laboratoriumnauwkeurigheid komt.

Waar moet je op letten bij het kopen van een sporthorloge?

Ontwerp

Het design van de sporthorloges van Garmin, Polar en Suunto verschilt nogal van elkaar. Of je de ene mooier vind dan de andere is natuurlijk een kwestie van smaak. De sporthorloges van Suunto zijn wat robuuster gebouwd, terwijl die van Polar wat meer een smartwatch design hebben. Garmin hangt er een beetje tussenin en het verschilt nogal per model, zo is de Garmin Fenix 6 wat robuuster gebouwd maar de Garmin Forerunner 245 en 945 zien er wat meer uit als een smartwatch.

Gebruiksvriendelijke App

Ik heb zelf een Garmin sporthorloge en gebruik Garmin Connect bijna dagelijks. Ik vind dat zelf een erg fijne mobiele app om trainingen mee te analyseren. Polar Flow schijnt ook goed te werken, de desktop versie wel beter dan de mobiele versie.

Aantal functies

Het is goed om je af te vragen wat je niveau is, voordat je een sporthorloge koopt. Ben je een beginnende of prestatiegerichte sporter? Ben je fanatiek of niet? Als je een beginnende hardloper of fietser bent dan heb je voldoende aan de Polar Vantage M, Garmin Forerunner 245 of Suunto 5. Echter, als je echt prestatiegericht bent dan wil je wellicht wat meer. 

Conclusie

Het beste sporthorloge is de Pace 2. Dit lichtgewicht horloge zit boordevol functies die hardlopers van alle niveaus zullen bevallen, heeft snelle GPS-verwerving, een lange batterijlevensduur en gedetailleerde meetgegevens, en dat alles voor een redelijke prijs. De Pace 2 heeft echter minder smartwatch-functies dan de Garmin Forerunner 245.

Met de functies van een high-end hardloophorloge in een aantrekkelijk geprijsd pakket, biedt de Coros Pace 2 een toegankelijke, sportieve, gegevensrijke ervaring waarvan wij denken dat deze een verscheidenheid aan hardlopers zal aanspreken. In tegenstelling tot de Garmin Forerunner 245, ondersteunt de Pace 2 geen smartwatch functies zoals onboard muziek, de weergave van je agenda, of het lokale weer. Het ontbreekt ook aan een zuurstofsaturatie (SpO2) sensor, die de Forerunner 245 en 245 Music beide hebben. Maar we houden van de eenvoud van de Pace 2, waarderen de focus, en genieten van het gebruik van dit GPS-horloge dat op hardlopen is gericht.

De mediane GPS fix van de Pace 2 was ongeveer 13 seconden – niet de snelste die we hebben meegemaakt, maar snel genoeg om ons zonder veel wachttijd in beweging te krijgen. Dit horloge maakte, net als alle andere, sneller verbinding wanneer we het synchroniseerden met een smartphone voordat we op pad gingen. Slechts één keer toen we dit horloge gebruikten, heeft het langer dan een minuut gezocht.

 

https://sporthorloge.info/