A brand new year
Image default
Mobiliteit

Waarom rijden mensen een invalide auto in Nederland? [2022]

Veel mensen bezoeken Nederland als toerist en nog meer mensen verhuizen er tijdelijk of permanent. De meeste nieuwe inwoners zijn zich niet bewust van hun rechten als gehandicapte in hun nieuwe land, maar dat zouden ze wel moeten zijn, vooral als het gaat om hun recht op toegankelijk vervoer. In dit artikel gaan we het hebben over gehandicaptenvoertuigen in Nederland en leggen we uit wat het verschil is met de Verenigde Staten.

Invoering

In Nederland zijn er drie soorten gehandicaptenvoertuigen: auto’s met zwarte kentekenplaten, motorfietsen met gele kentekenplaten en invalidenrijtuigen. Auto’s met zwarte kentekenplaten mogen niet meer op de openbare weg maar wel op particulier terrein of naar een garage voor reparatie. Motorfietsen met gele kentekenplaten zijn beperkt tot 50 km/u en mogen ’s nachts (tussen 22:00 uur en 05:00 uur) niet worden bestuurd. Ongeldige rijtuigen moeten worden getrokken door een voertuig dat voor dit doel is aangepast.

Definitie van een gehandicapt voertuig

Een gehandicapt voertuig is een voertuig dat niet op de openbare weg kan worden gereden. In Nederland kan dit het volgende betekenen: Een voertuig zonder kentekenplaten
Een voertuig met verlopen kentekenplaten
Een auto die door een inspecteur of politieagent ongeschikt is verklaard voor gebruik op de weg
Een auto die niet rijklaar is volgens zijn merk en model

Het proces van het verkrijgen van een gehandicapte voertuigvergunning

De Nederlandse overheid biedt toegankelijk openbaar vervoer voor alle mensen, ook voor mensen met een handicap. Deze diensten worden gecoördineerd door de Landelijke Dienst Openbaar Vervoer (Nederlandse Spoorwegen). De NS heeft bussen en treinen die geschikt zijn voor rolstoelgebruikers en andere gehandicapte reizigers en veel van deze voertuigen zijn uitgerust met een audiovisueel systeem voor slechthorenden. Er is ook een website met informatie over toegankelijk vervoer in bussen, treinen en trams door het hele land.

Typen voertuigen die als uitgeschakeld kunnen worden beschouwd

Om met een gehandicaptenvoertuig op de openbare weg te mogen rijden, moet u een gehandicaptenvoertuigvergunning aanvragen bij uw gemeente. Deze vergunningen worden gratis aangeboden en zijn een jaar geldig. De procedure voor het verkrijgen van een vergunning is als volgt:
– Vul een aanvraagformulier in
– Een bewijs van uw handicap overleggen (bijv. medisch attest of rapport)
– Bewijs van verzekering overleggen
– Documenten indienen met het merk en model van uw voertuig, evenals het registratienummer

Conclusie

In Nederland zijn gehandicaptenvoertuigen voertuigen met een W-kenteken. De W staat voor wrak of wrecked. Ze zijn niet berijdbaar en kunnen alleen voor andere doeleinden worden gebruikt, zoals schroot, sloophout en recyclebare materialen. Om in aanmerking te komen voor een invalide kentekenplaat, mag uw voertuig niet bestuurbaar zijn door een ongeval of om een ​​andere reden. Als u uw auto niet wilt houden, maar er toch van af moet, kunt u een invalide kentekenplaat aanvragen zodat het u uit handen wordt genomen.

Bekijk ook: 45 km auto Fast Furious Scooters

Rijbewijs

Als u in Nederland auto wilt rijden, heeft u een rijbewijs nodig. Dit is verplicht voor alle chauffeurs, ongeacht of ze Nederlands, buitenlands of gehandicapt zijn.
De procedure voor het verkrijgen van een rijbewijs is als volgt:
1) Vul het aanvraagformulier in en verzend het
2) Doe een theoretische test die alle relevante verkeersregels omvat
3) Laat uw gezichtsvermogen testen door een officieel door de RDW aangewezen optometrist of oogarts en vul vervolgens een door de RDW afgegeven aanvraagformulier voor zichtcertificaat klasse 3a (categorie B) in (dit kan tegelijk met 2). U moet 20/30 zicht hebben met een bril of contactlenzen.