A brand new year
Image default
Gezondheid

Therapie na je scheiding?

Daar zit je dan in je eentje op de bank. Je kinderen zijn bij je ex en er ligt een Netflix-avond voor je in het verschiet. Een avondje uit zit er immers niet meer in. Je financiën houden niet over en je nieuwe huurhuisje went maar niet. Wat nu?

Scheiden

Het aantal echtscheidingen neemt de laatste jaren weer toe. Zo’n 40% van de stelletjes gaat uit elkaar. De gemiddelde leeftijd van een man is 46 jaar en van een vrouw 43 jaar.

Een scheiding is een pijnlijke gebeurtenis. Doorgaans duurt het wel een tijd voordat je aan je nieuwe situatie gewend bent. Moet je dan in therapie? Misschien is het daar nog te vroeg voor. De meeste mensen hebben een periode van grote verwarring achter de rug. Eerst even orde op zaken.

Dag van de ex

Om aan te tonen hoe eenvoudig het is om een ‘Dag van’ te organiseren, riep NRC-Next 2 januari uit tot: ‘De dag van je ex’. Het doel is het waarderen van je verloren liefde en om zonder rancune op je huwelijk terug te kijken.

Na de echtscheiding

Wekelijks verwoordt Trouw-columniste Elke Geurts de innerlijke warboel na een echtscheiding. Zoals in de volgende dialoog: ‘Jij vindt het ook gezellig, toch?’ ‘Ik vind het ook gezellig.’ ‘We voelen ons alle vier beter als we samen zijn. Dat zie ik.’ ‘Ik heb wel het idee dat je weer hoop krijgt omdat ik hier vaker ben.’ ‘Waarom mag ik geen hoop hebben?’ ‘Mogen, mogen.’ ‘Ik voel me gewoon stukken beter als ik iets van hoop heb.’ ‘De liefde is er niet.’ ‘Die is er wel, hoor. Ook bij jou. Dat voel ik. De liefde is ondergesneeuwd. We moeten snel sneeuw scheppen. Voor de liefde echt verstikt is.’ Hij zwijgt.

Gelukkig waait ook deze turbulente periode over. Je liefdeskompas is op hol geslagen, maar je vermogen tot liefhebben is (waarschijnlijk) niet verdwenen. Toch zullen na een relatiebreuk de meeste mensen voorzichtig het liefdespad opnieuw betreden.

In dit geval is het niet verkeerd om relatietherapie te overwegen. Je weet nooit wat je in een tweedekans-relatie te wachten staat. En voor je het weet herhaal je de verkeerde gewoontes opnieuw. Word geen herhalingsdeskundige, maar een ervaringsdeskundige.

 

https://www.relatietherapie-weekend.nl