Propolis tinctuur: een puur natuurlijk antibioticum

Steeds meer mensen zoeken naar natuurlijke middelen om de weerstand te verhogen en ziektes op een natuurlijke wijze te bestrijden. Men wordt bewuster en gebruikt liever niet allerlei pharmaceutische middelen als het niet persé hoeft. In deze filosofie past ook propolis tinctuur.

Wat is propolis eigenlijk?

Propolis wordt gemaakt door bijen uit harsen van bomen dat ze al kauwend vermengen met hun speeksel. Dit brengen ze in de bijenkorf of bijenkast en dan vermengen ze het met stuifmeel en bijenwas, dit mengsel heet propolis. Voor de bijen is het doel van deze propolis het doden van micro-organismen, zoals bijvoorbeeld schimmels en bacteriën. U kunt zich wellicht voorstellen dat dit bijenproduct met deze eigenschappen ook voor de mens kan werken als een (natuurlijk) antibioticum.

Propolis tinctuur

Propolis tinctuur is de vloeibare manier om propolis in te nemen. Het is te koop in natuurwinkels en diverse webshops, zoals bijvoorbeeld bij Lekkerhoning. Woont u in Naaldwijk of omgeving? Dan kunt u de winkel van Natuurlijk Westland bezoeken.
Propolis tinctuur is overigens ook heel makkelijk zelf te maken, Lekkerhoning biedt u de werkwijze om dit te doen aan op hun website. Maakt u het zelf, pas dan wel op dat u het niet op uw kleding knoeit, want het is moeilijk te verwijderen.

De eigenschappen van propolis tinctuur

Zoals hierboven aangegeven, is propolis schimmel- en bacteriënwerend. Het stimuleert het afweersysteem en remt ontstekingen. Ook werkt het desinfecterend. Voor de longen heeft het een heilzame werking, omdat het verzachtend is voor de luchtwegen. Daarom kan het goed gebruikt worden bij voorhoofdsholte- of bijholteontstekingen, keelpijn en longontsteking. Maar ook bij allerlei andere ontstekingen is het werkzaam. Bovendien werkt het pijnstillend en krampstillend. Het heeft een gunstige invloed op de bloedvatwanden en het werkt bloeddrukverlagend. In de oudheid werd propolis al gebruikt voor wondheling.

Arts raadplegen

Ongeveer één op de duizend mensen is allergisch voor propolis, het is daarom goed om vóór het gebruik te testen of dat bij u het geval is. Dit doet u door enkele druppels van de tinctuur op de rug van uw hand aan te brengen en dit in te wrijven. Wacht daarna 24 uur. Slaat het rood uit, dan is het wellicht beter om de propolis tinctuur niet te gebruiken. Bij twijfel kunt u uw arts raadplegen.
Ook wanneer u medicamenten gebruikt, is het advies om uw arts te raadplegen om te vragen of u propolis tinctuur kunt gebruiken in combinatie met uw medicamenten.

Zoals u hebt kunnen lezen, heeft propolis tinctuur vele positieve eigenschappen. Het is naast honing en koninginnegelei een van de prachtige producten die de ijverige bijen ons bieden.