A brand new year
Image default
Eten en drinken

Welke aardappel kan ik het beste gebruiken voor mijn gerecht?

Onderscheid tussen soorten aardappelen

De aardappel kan op enorm veel manieren bereid worden. Waarschijnlijk ken je zelf al veel gerechten waarin de aardappel voorkomt. Bijna elk gerecht heeft echter een verschillend soort aardappel die het meest geschikt is om te gebruiken. Voordat we kunnen bepalen welke aardappel in welk gerecht hoort, is het goed om de verschillende soorten aardappelen te leren kennen.  Er zijn erg veel verschillende soorten aardappelen, maar ze zijn bijna allemaal onder te verdelen in subcategorieën. De belangrijkste soorten aardappelen:

–          Vastkokende aardappelen: Deze aardappelen zijn vaster omdat de aardappel minder zetmeel bevat. Voorbeelden van vastkokende aardappelen zijn Nicola en Bildstar

–          Kruimige aardappelen: Aardappelen die kruimiger zijn hebben een andere smaak. Deze aardappelen worden ook vaak ‘’bloemig’’ genoemd.

–          Culinaire aardappelen: Deze aardappelen zijn vaak wat duurder. Ook zijn ze iets kleiner en worden ze vaak uit het buitenland geïmporteerd.

Natuurlijk is niet elke vastkokende aardappel hetzelfde. Elke aardappel ligt ergens op de lijn van kruimig naar vast. Sommige aardappelen liggen bijvoorbeeld rond de grens van kruimig en vast. Daarom is het goed om zeker te weten dat de aardappel die u wilt gebruiken ook geschikt is voor uw gerecht. In veel aardappelgerechten kunt u aardappelen gebruiken die tussen vast en kruimig liggen, maar soms is het beter om een keuze te maken tussen vast en bloemig.

Vaste aardappelen

De vastkokende aardappel wordt voor een hele hoop recepten gebruikt. Deze aardappel erg lekker om ‘’gewoon’’ gekookt te eten. Met een stukje vlees en wat groenten, heb je zo een maaltijd op tafel. De vastkokende aardappel is ook de beste keus als u aardappelen wilt bakken. Of je nu wilt bakken in een pan, of schijfjes in de oven wilt stoppen, de vastkokende aardappel moet je hiervoor gebruiken. Het spreekt eigenlijk wel redelijk voor zich maar deze zal niet snel uit elkaar vallen. Deze soorten zijn erg stevig en daarom uitermate geschikt om te bakken.

Kruimige aardappelen

Sommige mensen vinden kruimige aardappelen gekookt ook erg lekker. Dit blijft natuurlijk een kwestie van smaak. Als u niet zeker weet of u meer van vastkokende of bloemige aardappelen in gekookte vorm houdt, kunt u ze het beste allebei een keer proberen. Er zijn echter wat gerechten waarbij een kruimige aardappel vele malen meer geschikter is dan een vaste knol. Misschien spreekt het voor zich maar de kruimige aardappel kan beter vervormen. Bij gerechten als puree of stamppot wil je niet dat de aardappel als vaste brok blijft. Hierbij moet de aardappel goed fijngestampt kunnen worden, en een vaste aardappel is hier dus niet geschikt voor.

Frietaardappelen

Voor frietaardappelen kunt u het best een iets kruimige aardappel nemen. De aardappel moet niet alleen kruimig zijn, maar ook groot. Een mooi grote iets kruimige aardappel is perfect voor het maken van heerlijke verse frieten. Soorten die hiervoor geschikt zijn, zijn onder andere Agria en Bintje. Friet van te vaste aardappelen wordt vaak lang niet zo lekker. Zo maakt u dus ook zelf bijvoorbeeld een heerlijk patatje oorlog.

Culinaire aardappelen

Deze aardappelen worden vaak in restaurants geserveerd. Dit zijn meestal exclusieve aardappelen die een hele eigen smaak, vorm of uiterlijk hebben. Met deze aardappelen kan je enorm veel heerlijke en originele recepten maken!