A brand new year
Image default
Bedrijven

Wat is een schakelkast?

Een schakelkast is niets anders dan een stalen, aluminium of een roestvast stalen kast. Hij wordt gebruikt om elektrische componenten in te plaatsen. We kunnen schakelkasten in een woning, bedrijven en op straat tegenkomen. De schakelkasten worden op straat gebruikt voor bijvoorbeeld de besturing van verkeerslichten. In bedrijven dienen ze vooral voor de bediening van machines en de verlichting. In een woning zie je ze in de meterkast en dienen ze hoofdzakelijk voor de verlichting. Ook worden de schakelkasten gebruikt voor de telefonie en elektriciteitsvoorzieningen.

De meter-, groepen- en schakelkasten

De meterkast noemen we de ruimte waarin de groepenkast is geplaatst. In de meterkast zie je ook vaak de gas- en wateraansluiting. Volgens de norm NEN wordt een meterkast een afgescheiden ruimte genoemd die van de centrale schakel-, verdeel- en meetapparatuur is voorzien. Dit alles ten behoeve van gas, elektriciteit en watervoorziening. Ook als er een openbare voorziening is voor de verwarming of koeling worden de aansluitingen in de meterkast opgenomen. De groepenkast is in een woning de schakel- en verdeelinrichting. Soms wordt de groepenkast ook wel eens, ten onrechte, de meterkast genoemd. Met de schakelkasten wordt in veel gevallen de schakel- en verdeelinrichting bedoeld. Ze worden hoofdzakelijk in de industriële sector gebruikt. Volgens de NEN is een schakelkast een combinatie van één of meer laagspanningstoestellen. Daarbij horen de meet-, beveiligings-, besturings- en regeluitrusting. Hierbij horen ook alle elektrische- en mechanische verbindingen en constructiedelen.

Wat ziet u in de schakelkasten?

In de schakelkasten vindt u onder andere aardlekautomaten en aardlekschakelaars. Een aardlekautomaat is een elektrisch beveiligingssysteem. De installatie wordt hiermee beveiligd tegen kortsluiting, overbelasting en hoge lekstromen. Het voordeel van de aardlekautomaat is dat hij bij uitschakeling alleen de groep afsluit waarbij het probleem heerst. Dit in tegenstelling tot de aardlekschakelaar die bij een lekstroom de hele groepenkast uitschakelt.

Wat is een elektriciteitskast?

De elektriciteitskast is eigenlijk de zekeringkast. Het is het hart van de totale elektrische installatie. De kast wordt ook de groepenkast, verdeelkast of automatenkast genoemd. De kast verdeelt de stroom naar de verschillende gebruikers in bijvoorbeeld een woning. Hierbij kunt u denken aan de verlichting en stopcontacten.

https://www.scholtenpanelen.nl/

Gerelateerde artikelen

Ontdek de vele mogelijkheden van Finsens Producten

Wat zijn de redenen om voor de medische vertalingen te kiezen?

Met de Movementclub Amersfoort weer sterker in uw vel