A brand new year
Image default
Bedrijven

Hoe vaak moet je trainen per week?

Je hebt het besluit genomen om te gaan werken aan je gezondheid en lijf. Je wilt gaan sporten en hebt gekozen voor fitness. Een fantastische keuze aangezien je op je eigen niveau kan trainen en niet onder druk staat van een groep zoals bij vele wedstrijd-sporten.

Maar dan komt de vraag. Hoe vaak moet je per week gaan fitnessen en wat voor soort trainingen moet je dan doen? FitBewust Personal Coaching – verzorger van Personal Training Heemskerk – schetst enkele scenario’s voor je met daarbij een bijbehorend advies.

Algehele gezondheid en fitter voelen

Als je gewoon wilt trainen voor je gezondheid en je fitter en lekkerder in je vel te voelen, dan kan 1 keer per week krachttraining al voldoende zijn. Mocht je toch wat meer willen, dan volstaat 2 keer per week een klein uurtje trainen, maar meer is op zich niet nodig. Voor de algehele gezondheid en fitheid is dagelijks bewegen wel aangeraden. Denk daarbij aan wandelen of fietsen, ongeveer 30 tot 60 minuten per dag, maar dat is op zich geen trainen.

Conditie verbeteren

Als je je uithoudingsvermogen wilt verbeteren, dan is 2 tot 3 keer per week cardiotraining aan te bevelen. Dat kan op apparaten in de sportschool, maar natuurlijk ook gewoon buiten. Dan heb je ook geen (duur) abonnement nodig. Wees hierbij wel voorzichtig dat je niet in te snel teveel wilt. Met name bij hardlopen is ‘te hard meer willen’ heel blessure gevoelig. 1 of 2 keer per week krachttraining is een mooie aanvulling hierop om blessures te voorkomen.

Body shaping

Stel je wilt meer. Je wilt echt in top-shape komen met een mooi atletisch lijf. Dan gaat je voeding een belangrijke rol spelen en zul je minimaal 3 keer per week moeten trainen. Denk hierbij aan een full body workout waarbij het hele lichaam aan het werk wordt gezet. Mocht je de tijd hebben dan kun je je workout het beste spliten in een onderdeel en bovendeel van het lichaam en 4 keer per week krachttraining doen eventueel aangevuld met extra cardio zodat je wat meer kan eten. Bij bodyshaping kun je het beste een gediplomeerde personal trainer inschakelen zoals bijvoorbeeld FitBewust Personal Coaching.

Afvallen

Hierover kunnen we heel kort zijn. Afvallen doe je niet door te sporten maar door je voeding aan te passen. Afvallen doe je door minder calorieën binnen te krijgen dan dat je eet en drinkt. Sporten verbrandt natuurlijk ook calorieën, maar de meeste mensen gaan na het sporten meer eten, dus strak letten op je voeding is een vereiste. Daarnaast doe je over het verbranden van een banaan ongeveer 30 tot 45 minuten. Gemakkelijker en minder moeite kost het waarschijnlijk om die banaan niet te eten. Daarnaast is eiwitrijk eten belangrijk om te voorkomen dat je vetvrije massa verliest. Afslanken is dus makkelijker gezegd dan gedaan. FitBewust Personal Coaching helpt je graag verder op weg hiermee!

Herstellen van een blessure

Als je herstelt van een blessure, dan volg je altijd het advies van een medicus op, zoals bijvoorbeeld een fysiotherapeut. Als je uitbehandeld bent, ga je trainen op geleide van pijn. Niet teveel en te zwaar in één keer. 1 of 2 keer per week specifiek hersteltraining doen onder begeleiding van bijvoorbeeld een personal trainer is het beste.

Trainen om beter te worden in een andere sport

Dit noemen we sportspecifiek trainen. Om beter te worden in bijvoorbeeld voetballen, moet je gewoon gaan voetballen en trainingen daarvoor volgen. Simpelweg omdat bij wedstrijdsporten ook tactieken en spelregels komen kijken. Toch kan 1 of 2 keer in de week krachttraining een belangrijke bijdrage leveren aan het beter worden in je sport. Als personal trainer analyseer ik welke bewegingen je veel maakt tijdens het beoefenen van je sport en train ik de spierstructuren en basisbewegingen die het meest gebruikt worden in jouw sport.

Als je geen fitness ervaring hebt of graag veilig en verantwoord wilt trainen, dan is het altijd verstandig om onder begeleiding van een personal trainer te trainen. FitBewust Personal Coaching – verzorger van Personal Training Beverwijk – helpt je hier graag verder mee. Vraag dus gerust een gratis intakegesprek aan!

https://fitbewust.nl/