A brand new year
Image default
Bedrijven

Een MTO afnemen

Het is binnen een organisatie altijd mogelijk dat je met problemen te maken zal krijgen. Het is daarom als werkgever van belang om alle meningen en problemen op de werkvloer zo goed mogelijk in kaart te brengen. Daar zijn natuurlijk middelen voor. Waar je als werkgever aan kunt denken om eens uit te voeren is een medewerkerstevredenheiddsonderzoek (MTO). We vertellen je hier graag wat meer over.

 

Een medewerker die content is met zijn werk, de werkomgeving en de organisatie functioneert over het algemeen beter. Deze medewerker toont vaker hoge tevredenheid, hoge motivatie, hoge betrokkenheid en veel loyaliteit. Dit zorgt dan ook voor een beter verloop, minder verzuim, betere werksfeer, hogere effectiviteit, hogere efficiëntie, betere klantgerichtheid en een hogere productiviteit. Met een MTO toon je een beeld van de prestaties van uw organisatie. Met een MTO komen er juist bepaalde zaken naar boven die normaal onzichtbaar blijven voor het management.

 

Een MTO gaat pas echt effect hebben als er ook echt iets met de resultaten gebeurt. Zorg daarom dat de feiten en meningen uit het onderzoek omgezet worden in concrete acties op het gebied van het beleid en strategie. Als er klachten zijn over de stijl van managen dan is het zaak dat daar ook iets mee gedaan gaat worden. Het is veelal aan te raden om te zorgen dat een MTO anoniem wordt afgenomen. De werknemers zullen in dat geval kritischer zijn bij het invullen van de vragen. Als management heb je niks aan werknemers die de MTO niet naar eerlijkheid invullen.

 

Een MTO is niet wettelijk verplicht. Het is daarentegen wel aan te raden. Het is ook dat een in de ARBO-wet vermeld staat dat dingen als een te hoge werkdruk of psychosociale arbeidsbelasting ongewenst zijn en te allen tijde voorkomen moet worden door werkgevers. Een MTO kan je hierbij heel goed verder helpen. Dus nee, het is niet verplicht maar wel ten zeerste aan te raden.

 

https://carrierepoort.nl/