A brand new year
Image default
Auto’s en Motoren

Alles over auto accu’s: Hoe ze werken en hoe ze leeg raken

Als je net zoals de meeste mensen bent weet je waarschijnlijk dat je de accu van een auto nodig hebt voor een aantal zaken. Veel mensen weten echter niet wat een auto accu nu precies doet en waarom je hem nodig hebt. Sterker nog zelfs, veel mensen staan hier pas bij stil als het te laat is en hun auto accu leeg is. In deze blog bespreken we daarom hoe de accu van een auto werkt. Daarnaast geven we een paar mogelijke verklaringen waarom een auto accu leeg kan raken. Lees dus verder voor meer informatie!

Wat een auto accu is

Een auto accu is een herlaadbare batterij die elektrische energie opslaat. Hij wordt gebruikt om de motor van een auto te starten en om de elektrische systemen van stroom te voorzien. Je kunt de accu van een auto eigenlijk het beste vergelijken met een dynamo. Het basisprincipe achter de werking van een autobatterij is vrij eenvoudig. Auto accu’s zijn opgebouwd uit cellen, kleine elektrochemische apparaten die elektriciteit produceren door chemicaliën met elkaar te combineren. Wanneer je de sleutel in het contact van je auto omdraait, zorgt de startmotor ervoor dat je auto aanslaat. Dat doet de startmotor dankzij de accu van je auto.

Een lege auto accu

Ook als je zelf geen auto hebt, heb je vast wel eens mensen in de weer gezien met kabels die van een auto naar een andere auto leiden. Wat ze hier aan het doen zijn, is de accu van de auto proberen te starten met startkabels die naar een andere auto leiden. Dit komt doordat de accu van de ene auto leeg is, waardoor de auto niet meer wil starten. Dit kan verschillende redenen hebben. Een van de meest bekende, is dat je per ongeluk het licht in je auto aan hebt laten staan. Een auto accu laadt zichzelf namelijk op als je aan het rijden bent. Als dit niet het geval is gaat de accu dus snel leeg.

Een nieuwe auto accu kopen

Een lege auto accu hoeft dus niet per se te betekenen dat je een nieuwe nodig hebt. Dat sluit niet uit dat je accu versleten is of dat je toe bent aan een nieuwe. Dit kun je bijvoorbeeld merken aan het feit dat je accu niet meer goed oplaad tijdens het rijden. Daarnaast zijn er nog andere tekenen waaraan je kan merken dat je toe bent aan een nieuwe accu. Een nieuwe accu auto kopen kun je gelukkig eenvoudig online doen. Bij de meeste websites kun je zelfs je kenteken invullen zodat je zeker weet dat je het juiste auto onderdeel voor je auto hebt!