A brand new year
Image default
Aanbiedingen

Zakelijk elektrisch rijden, wat zijn de kosten?

Elektrische auto’s winnen snel terrein, ook in de zakelijke wereld. Het eerste wat je moet overwegen zijn de kosten voor het opladen van je elektrische zakelijke auto. In steden zijn er bijvoorbeeld meer dan genoeg oplaadpunten Amsterdam beschikbaar. Het opladen van een elektrische auto is meestal goedkoper dan tanken met benzine of diesel. Het exacte bedrag dat je kwijt bent, hangt af van de elektriciteitsprijs en het type auto dat je hebt. Sommige bedrijven bieden ook oplaadvoorzieningen op hun terrein, wat kosten kan besparen.

Laadpunten vinden

In de meeste steden zoals bijvoorbeeld Rotterdam kun je gemakkelijk laadpunten vinden. Het komt goed uit als je zakelijke reizen in de regio maakt. Het is belangrijk om te weten dat sommige laadpunten gratis zijn, terwijl andere een tarief in rekening brengen. Het is slim om te investeren in een laadpas waarmee je toegang hebt tot een breed netwerk van laadpunten. Zo hoef je je geen zorgen te maken over waar je je elektrische auto kunt opladen. Vind laadpunten in Rotterdam, zodat je altijd gemakkelijk de auto weer op kunt laden. Ga daarom eens op zoek naar de laadpunten bij jou in de buurt om te zien of het interessant genoeg is of dat je zelf beter een oplaadpunt bij huis kunt aanschaffen. 

Aanschafprijs en subsidies

De kosten van een elektrische zakelijke auto kunnen in eerste instantie hoger zijn dan die van een vergelijkbare benzine of dieselauto. Dit komt door de prijs van de batterijtechnologie. Het is belangrijk om de subsidies te onderzoeken en te zien of je in aanmerking komt. Op de lange termijn kunnen de lagere brandstofkosten van elektrische auto’s compenseren voor de hogere aanschafprijs. Een ander voordeel zijn de lagere onderhoudskosten. Elektrische motoren hebben minder bewegende delen dan verbrandingsmotoren, wat betekent dat er minder slijtage en reparaties zijn. Zo kun je aanzienlijk kosten besparen op de lange termijn. Zorg er wel voor dat je de batterijkosten in de gaten houdt.

Belastingvoordelen

Een ander aspect om te overwegen bij zakelijk elektrisch rijden zijn de belastingvoordelen. In sommige landen en regio’s worden elektrische auto’s gestimuleerd door middel van belastingvoordelen, zoals lagere wegenbelasting of lagere bijtelling voor zakelijk gebruik. In de laatste alinea gaan we hier dieper op in. Het is verstandig om de lokale belastingregels en voordelen te onderzoeken om te begrijpen hoe deze van invloed kunnen zijn op de totale kosten van zakelijk elektrisch rijden. De belastingvoordelen zijn een belangrijke factor bij het maken van de beslissing om over te stappen op elektrisch rijden. 

 

Hoe zit het met de bijtelling?

Bijtelling is een belangrijk onderwerp als je overweegt om zakelijk elektrisch te gaan rijden. In Nederland stimuleert de overheid het gebruik van elektrische auto’s door een lagere bijtelling te hanteren dan voor auto’s die rijden op fossiele brandstoffen. De bijtelling is een percentage van de cataloguswaarde van de auto, dat bij je inkomen wordt opgeteld als je de auto ook privé gebruikt. Voor elektrische auto’s is dit percentage lager om het aantrekkelijker te maken om voor een milieuvriendelijke optie te kiezen. Het exacte percentage kan veranderen omdat de overheid regelmatig de regels bijstelt, maar over het algemeen is de bijtelling voor elektrische auto’s voordeliger.