A brand new year
Image default
Aanbiedingen

De Nederlandse zorgverzekering in het kort

De Nederlandse zorgverzekering in het kort 

 

Een belangrijke hoeksteen van het Nederlandse zorgstelsel is de zorgverzekering. Deze zorgverzekering is verplicht voor alle ingezetenen van Nederland. Hier wordt in de volksmond ook wel eens naar verwezen als de basisverzekering. Doordat de zorgverzekering verplicht is geldt er ook een zogenaamde acceptatieplicht voor de verzekeraars. In de praktijk houdt dit in dat het niet is toegestaan om een klant te weigeren die zich bij jou wil verzekeren. Het huidige stelsel welke de zorgverzekering regelt is vanaf 1 januari 2006 van kracht gegaan. Deze nieuwe wet zorgde dat het verschil tussen enerzijds particuliere zorgverzekeringen en anderzijds het ziekenfonds kwam te vervallen. Deze ontwikkeling introduceerde de marktwerking in de zorg omdat zorgverzekeraars door middel van het proces van zorginkoop nu gedwongen zijn om met elkaar te concurreren om te zorgen dat mensen kiezen om zich bij hun te verzekeren. Tegenwoordig maken veel mensen gebruik van een zorgvergelijker waar ze alle opties met elkaar op een eenvoudige manier kunnen vergelijken. Het is de verwachting dat dit ook weer een populair middel zal worden om mensen te helpen met het zorgverzekering kiezen.

Marktwerking

Het is van groot belang dat mensen zich ieder jaar goed afvragen welke verzekering het beste bij hun past. Niet alleen op individueel niveau kan men zo een significant maandelijks bedrag besparen maar dit is ook cruciaal om ervoor te zorgen dat er sprake van marktwerking is tussen de verschillende zorgverzekering aanbieders. Vooral in de eerste jaren na 2006 waren de jaarlijkse percentages van overstappers vrij laag (circa 4%). De laatste jaren is dit aantal gelukkig licht toegenomen. Mogelijk komt dit door het ontstaan de online zorgvergelijker. Doordat dit mensen de mogelijkheid geeft om de voorwaarden en premies voor verschillende verzekeringen eenvoudig met elkaar te vergelijken wordt de drempel om over te stappen verlaagd. Hierdoor wordt het belangrijker voor verzekeraars om de goedkoopste zorgverzekering aan te bieden om klanten te winnen wat de consumenten weer ten goede komt.

Zorgverzekering 2020

Voor het komende jaar zullen er wederom enkele zaken wijzigen met betrekking tot de zorgverzekering. De volgende drie zaken zijn de belangrijkste wijzigingen ten opzichte van 2019. Allereerst, wordt er verwacht dat de maandelijkse premie met circa drie euro per maand zal toenemen. Hiernaast zal de maximale collectieve korting die een verzekeraar mag ontvangen gaan afnemen van 10% tot 5%. Tot slot zal de maximale zorgtoeslag voor alleenstaanden met 67 euro stijgen.