A brand new year
Image default
Aanbiedingen

De 5 meest gestelde vragen aan tandartsen

Contact met anderen begint altijd met een gesprek of met een lach. De eerste indruk bepaalt bij bijna alle dagelijkse gesprekken een groot deel van de indruk die u in het geheel maakt. Een mooi gebit heeft hierbij een grote verantwoording en indien dit goed in elkaar zit geeft het u zelfvertrouwen. Iedereen wilt immers dat zijn of haar gebit er prima uitziet. Lees daarom hieronder de antwoorden op de 5 meest gestelde vragen aan tandartsen en tandartspraktijken…

  1. Vanaf wanneer en hoe vaak moeten kinderen naar de tandarts?

Het is belangrijk dat kinderen op tijd al kennis leren maken met de tandarts. Niet alleen omdat dit een gezonde ontwikkeling van het gebit bevorderd, maar het verkleint daarnaast ook de angst op latere leeftijd. Er wordt daarom aangeraden om een kind vanaf het doorbreken van het eerste tandje mee te nemen naar de tandarts. Het is ook slim om kinderen sowieso mee te nemen naar de eigen afspraken zodat het kind ziet dat u zelf ook in de stoel ligt en dat er niets vervelends gebeurt.

  1. Worden tandartskosten vergoed door de basisverzekering?

De kosten van de tandarts worden voor kinderen tot 18 jaar volledig vergoed binnen de basisverzekering. Echter wel met uitzondering van ingrepen als kronen, bruggen, beugels en implantaten. Verder zit er voor volwassenen alleen het kunstgebit en het klikgebit (een ‘vast’ kunstgebit) in de basisverzekering en daarnaast een aantal soorten behandelingen door de kaakchirurg.

  1. Hoe vaak per jaar moet ik op controle bij de tandarts?

Om tijdig problemen te constateren en adequaat te kunnen behandelen adviseren de meeste tandartsen om eens in de 6 maanden op controle te komen (twee keer per jaar). Indien in de loop der jaren is gebleken dat uw gebitssituatie stabiel en uw mondhygiëne optimaal is kunt u in overleg met de tandarts gaan over een langere tussenperiode van 9 of 12 maanden. Op deze manier bespaart u de kosten van een aantal controlemomenten, maar wees er wel van op de hoogte dat de gezondheid van uw gebit een prioriteit hoort te zijn! 

  1. Waarom worden er regelmatig röntgenfoto’s gemaakt?

De tandarts onderzoekt in de meeste gevallen de mond met een spiegeltje en een sonde (een stokje met een haakje). OP deze manier bekijkt de tandarts alleen de buitenkant van de tanden en kiezen en het tandvlees te kunnen zien. Cariës (gaatjes) ontstaan in de meeste gevallen tussen de kiezen of onder vullingen. Deze plekken zijn moeilijk te onderzoeken met een spiegeltje en een sonde. Om de gaatjes voor te zijn maken tandartsen meestal iedere twee tot drie jaar controlefoto’s (bitewings). Röntgenfoto’s worden ook gemaakt om te controleren of een wortelkanaalbehandeling goed verloopt of geslaagd is, en of er een ontsteking in het kaakbot zit. Daarnaast worden er bij kinderen röntgenfoto’s gemaakt om te kunnen zien of alle tanden en kiezen aanwezig zijn in het gebit, zoals de apparaten van Finndent.

  1. Is een elektrische tandenborstel beter dan een gewone tandenborstel?

Het gebruiken van een elektrische tandenborstel is bij correct gebruik inderdaad beter dan het gebruiken van een handmatige tandenborstel. Vooral ter hoogte van de tandvleesrand en de bij ruimte tussen de tanden is het resultaat vaak beter. Hoe poetst u dan correct de tanden met een elektrische borstel? Het is belangrijk dat met de elektrische tandenborstel geen heen- en weer bewegingen worden gemaakt. Met de kop van de tandenborstel moet elke tand afzonderlijk gereinigd worden. Op deze manier krijgt u het beste resultaat!

 

https://alldent.nl/finndent/