A brand new year
Image default
Zorg

Je eerste zorgverzekering? Hier moet je op letten.

Er zijn zoveel soorten zorgverzekeringen tegenwoordig, je ziet soms door de bomen het bos niet meer. Je hebt de verplichte basisverzekering, maar wat komt er allemaal bij kijken? In dit artikel lees je de belangrijkste aspecten waar je op moet letten. 

Je eigen risico bepalen 

De eigen risico is in Nederland verplicht. Maar je hebt wel keuze in hoeveel eigen risico je wilt hebben. Mocht je veel zorgkosten verwachten dan kun je ervoor kiezen om je eigen risico op het minimum te laten staan van 385 euro. Maar mocht je niet veel zorgkosten verwachten, je hoeft bijvoorbeeld geen dure medicij nen te kopen. Dan kun je ervoor kiezen om je eigenrisico te verhogen tot maximaal 885 euro. 

Wel of geen aanvullende verzekering 

Bij je basisverzekering wordt niet alles vergoed. Dit verschilt per waar je jouw zorgverzekering afsluit, dus lees even goed door waar je voor verzekerd bent met je huidige basisverzekering. Zit de tandarts daar niet bij in, en je verwacht dat je bijvoorbeeld een kroon moet laten plaatsen. Neem dan zeker een aanvullende verzekering. Tandarts kosten kunnen snel hoog oplopen, en het zou natuurlijk fijn zijn als je verzekering hier een groot deel van vergoed. Maar mocht je geen extra zorgkosten maken, dan kun je de aanvullende verzekering gewoon rechts laten liggen. Na een jaar kun je dit opnieuw evalueren en dan kun je je keuze wijzigen en alsnog een aanvullende verzekering nemen. 

Collectief verzekeren 

Sommige zorgverzekeraars doen aan korting op je zorgverzekering. Dit ziet er natuurlijk erg aantrekkelijk uit. Maar let goed op! Want meestal krijg je korting op een totaalpakket. Het lijkt als of je geld bespaard, maar dat hoeft helemaal niet waar te zijn. Zo zitten in deze pakketten vaak zorgonderdelen die je nooit zult gaan gebruiken. De korting op de totaalprijs lijkt dan aantrekkelijk. Maar kijk goed wat je nodig hebt, en als je maar een deel van dit pakket nodig hebt. Kijk dan ergens anders wat alleen het noodzakelijke kost. De kans is groot dat je dan goedkoper uit bent, en dat het totaalpakket na de korting alsnog veel duurder is. Hier kunt zorgverzekering vergelijken voor 2021 en zo kun je erachter komen wat de goedkoopste zorgverzekering is voor 2021