A brand new year
Image default
Woningen

Hypotheek voor ondernemers

Er zijn allerlei redenen waarom je een hypotheek voor ondernemers zou willen afsluiten. Dat kan uiteraard zijn om een eigen woning te kopen. Maar een hypotheek voor ondernemers is ook te gebruiken om zakelijke investeringen te doen. Het enige criterium voor een hypotheek voor ondernemers is, dat het geld wordt besteed aan vastgoed. Het geld is dus te gebruiken om er een nieuw bedrijfspand van te bouwen, het bestaande bedrijfspand uit te breiden of om het bestaande bedrijfspand te moderniseren door een verbouwing. Een zakelijke hypotheek voor ondernemers is niet bedoeld om er andere dingen mee te financieren.

 

Hoe hoog is een hypotheek voor ondernemers

Hoeveel geld je kunt lenen is afhankelijk van de waarde van het bedrijfspand dat ervoor wordt gebouwd. Een hypotheek voor ondernemers kan tot maximaal 90 procent van de marktwaarde bedragen. Er zijn wel een aantal voorwaarden verbonden aan een hypotheek voor ondernemers. Die verschillen per bank. Bij die voorwaarden moet je denken aan duurzaamheidseisen. Dat wil zeggen dat een pand wordt verbouwd of gebouwd met een energielabel C of beter. Andere voorwaarden die van kracht zijn hebben te maken met het verleden. Je moet bijvoorbeeld al een aantal jaren een rekening hebben bij de bank of er een woonhuis hypotheek hebben afgesloten.

 

Een hypotheek voor ondernemers aanvragen

Het is lang niet voor iedere ondernemer weggelegd om een hypotheek voor ondernemers aan te vragen. Als niet aan een aantal voorwaarden is voldaan zal een aanvraag negatief worden beoordeeld. Je moet ten eerste minstens twee jaar actief zijn als ondernemer en de jaarcijfers van de afgelopen twee jaar kunnen overleggen. Uiteraard moet het bedrijf in Nederland zijn gevestigd en ingeschreven zijn bij de Kamer van Koophandel. Als bedrijf moet je ook zoveel winst maken dat de aflossing en rente van de hypotheek voor ondernemers kan worden betaald. Sommige banken verstrekken alleen een hypotheek voor ondernemers als het bedrijf voldoet aan bepaalde duurzaamheidseisen.

 

Situaties waarin een zakelijke hypotheek niet volstaat

Als ondernemer moet je goed nadenken of een zakelijke hypotheek reëel is. Startende ondernemers of ondernemers die een hypotheek voor ondernemers willen gebruiken voor een aanbouw aan hun woonhuis worden niet geaccepteerd. Zelfs niet als de aanbouw dient om er bedrijfsactiviteiten uit te voeren. Het is ook verplicht om een deel van de kosten van een verbouwing of nieuwbouw van een bedrijfspand gedeeltelijk zelf te dragen. Banken willen doorgaans dat de ondernemer minimaal 10 procent van de kosten uit eigen vermogen betaalt.

 

Op Finaforte.nl vind je meer informatie over dit onderwerp.