A brand new year
Image default
Woning en Tuin

Industriële lampen

Industriële hanglampen

 

Het is tegenwoordig de trend om stoere, robuuste oftewel industriële elementen toe te voegen aan je interieur. Industriële hanglampen vallen onder die trend.
Deze hanglampen met hun karakteristieke uitstraling vond je voorheen alleen in de industrie. Toen waren het hanglampen van dik metaal, met een grove uitstraling en vaak een enorme lichtopbrengst. Ook waren ze een stuk groter dan het formaat wat nu in de winkel te vinden is.
Vanaf 2003 nam de ontwikkeling van de industriële hanglamp voor de particuliere markt een vlucht. Er kwamen steeds meer modellen, gebaseerd op de originele industriële lampen. Ze werden in fabrieken gemaakt, in allerlei kleuren, formaten en van verschillende materialen, zoals emaille, chroom en zink.
Vandaag de dag zijn de industriële hanglampen niet meer weg te denken uit de woonwinkel. Ze blijven ongekend populair. Wat zijn de laatste trends op het gebied van deze mooie hanglampen?

Veel van de hedendaagse industriële hanglampen in de winkel komen gewoon uit de fabriek. Deze modellen zijn gebaseerd op de originele industriële hanglampen, maar het ‘oude en verweerde uiterlijk’ is gecreëerd, en dus niet authentiek. Deze zijn nog steeds mateloos populair en vind je daarom terug in elke woonwinkel. Ook op de zakelijke markt is het nog steeds trendy om gebruik te maken van de industriële hanglamp. Grotere modellen vind je bijvoorbeeld vaker terug in grotere ruimtes zoals in de horeca. De kleinere versies zijn gemaakt met het oog op de gewone woning.

Eveneens is er de trend om de originele industriële hanglampen te kopen. Deze komen vooral uit de voormalige Sovjet-Unie landen. De grote hanglampen zijn oud, en hun verweerde uiterlijk is wel authentiek, en niet nagemaakt in een fabriek. De krassen, deuken, en de roestplekken, het draagt allemaal bij aan het stoere karakter van de industriële hanglamp.
Eenmaal in Nederland worden de elektronische componenten vervangen. Vroeger werkte deze lampen op gasontlading, wat nu niet meer voorkomt. Ze krijgen nieuwe fittingen en elektronische onderdelen, zodat ze geschikt zijn om in Nederland te gebruiken en ze tevens aan alle veiligheidsnormen voldoen.

Behalve de verweerde look, is het helemaal in om de industriële lamp een felle kleur en een wat strakkere uitstraling te geven, maar met behoud van de industriële karakter. In dit geval is er geen sprake van het typische verweerde uiterlijk van deuken, butsen en roestplekken. Deze industrieel gebaseerde hanglampen zijn hip, om op te hangen in bijvoorbeeld je slaapkamer, werkkamer of keuken. Ook is het helemaal in om de industriële hanglamp een plek te geven boven de eettafel. Je vind de industriële hanglamp in veel verschillende kleuren, die het stoere en aanwezige karakter van de lamp versterken.

De industriële hanglamp met zijn karakteristieke uiterlijk is onderhand wel bekend. Deze modellen blijven mateloos populair, maar er is steeds meer aandacht voor het verfijnen van deze speciale soort hanglamp. De aandacht gaat vooral uit naar de materialen, vormen en kleur.
Koper is hierin de nieuwste trend. Koper in (hang)lampen is in leven geblazen door meubel- en verlichtingsontwerper Tom Dixon. Het geeft lampen een schitterende roodbruine en spiegelende uitstraling. Koper blinkt uit in zijn veelzijdigheid. Het past bij elke woningstijl. Klassiek, modern, retro, bij elk interieur geeft koper een bijzonder accent. Ook industriële hanglampen zijn in kopervariant beschikbaar. Sommigen industriële hanglampen hebben alleen koper aan de binnenkant, en zijn bijvoorbeeld groen aan de buitenkant.

Hout is eveneens een populair materiaal wat tegenwoordig in (hang)lampen word verwerkt. Hout mag naar binnen gehaald worden. Dit natuurlijke materiaal word gezien als warm, rustig en sfeervol. Het heeft zijn roots in de Scandinavische woonstijl, en is nu een ware trend in Nederland. Industriële hanglampen van hout zijn gebaseerd op het originele model van de industriële hanglamp, en er is veel variatie. Zo zijn er houten modellen die volledig dicht zijn, en modellen die een open, honingraatachtige structuur hebben. Allebei hebben ze dezelfde contouren als de robuuste, originele industriële hanglamp, en zijn sfeervol en stoer tegelijk.

http://www.kamerstijl.nl/industriele-lampen/15/