A brand new year
Image default
Gezondheid

Hierom is koper zo belangrijk voor ons

Als je aan metalen of elementen denkt, komen goud en zilver waarschijnlijk eerder in je op dan koper. Toch is koper onmisbaar. Tijd dus om koper in Limburg eens in het zonnetje te zetten en nader te bekijken.

Wat is koper precies?

Zoals we al zeiden is koper een scheikundig element en tegelijkertijd een metaal, om precies te zijn een overgangsmetaal. Door koperopgravingen in een gebied dat we nu kennen als Irak weten we nu dat al rond 8000 voor Christus koper werd gewonnen. Toch is de naam afgeleid van een andere plaatsnaam. Het woord koper komt van ‘aes cyprium’, wat in het Latijn ‘erts van Cyprus’ betekent. In de Griekse en Romeinse Oudheid won men namelijk al koper op dit Europese eiland.

Belangrijk voor de mens

Misschien sta je er niet bij stil, maar in ons dagelijks leven gebruiken we koper best wel vaak. Denk bijvoorbeeld aan munten. Ook wordt er voor heel veel toepassingen koperdraad gebruikt, denk aan spoelen van generatoren en elektromotoren. Ook zijn er tegenwoordig nog steeds veel koperinstrumenten, al worden die vaak gemaakt van een legering van koper en zink. Bekende instrumenten die met koper gemaakt worden zijn een trompet en trombone.

Ook relevant voor dieren en planten

Koper is echter ook belangrijk voor ons lichaam. Het is een belangrijke stof die belangrijk is voor je bindweefsel en je botten. Daarbij zorgt het ook voor pigment, ofwel de kleurvorming in je haar. Daarbij regelt het bij zowel mensen als dieren de opnames van vitaminen en belangrijke stoffen zoals ijzer. Koper zit onder andere in vlees, groente, boor en fruit. Bij planten heeft koper in Limburg ongeveer dezelfde functie. Het speelt een belangrijke rol bij de stofwisseling en zorgt voor meer weerstand tegen bepaalde plantenziektes.

https://mentenmetaal.nl/oud-ijzer-limburg/