A brand new year
Image default
Eten en drinken

Een toekomst zonder chocolade?

Over twee à drie decennia is het niet meer vanzelfsprekend dat wij chocolade aantreffen in de supermarkten en chocoladewinkels. Cacaoplantages in Zuid-Amerika en Afrika hebben het nogal zwaar te verduren gehad in de loop der jaren. Mede door global warming en sterke stijging van de consumptie komt er een dreiging voor de cacaobomen. Er bestaat zelfs een mogelijkheid dat de boom met de tijd met uitsterven wordt bedreigd. Op deze manier sterft niet alleen de boom uit, maar ook de heerlijke chocoladerepen.

Opwarming van de aarde brengt cacaobomen in gevaar

Rond de evenaar, onder een hoge luchtvochtigheid gedijen de cacaobomen het beste. Voldoende regenwater en de tropische temperaturen zijn essentieel voor deze bijzondere plant. Volgens de US National Oceanic zou de temperatuur in deze gebieden over de komende dertig jaar met meer dan twee graden kunnen stijgen. Dit feit nog niet desastreus, maar wat wél gevaarlijk is, de verplaatsing van de plantages. Het klimaat in de lagere gebieden zal voor de cacaoboom iets te warm zijn, waardoor de plantages naar hogere gebieden verplaatst moeten worden. Voor de bestaande flora en fauna in deze koelere gebieden zal dit een pijnlijke gebeurtenis zijn.

Wat staat ons te wachten?

Verscheidene onderzoeken hebben uitgewezen dat een gemiddelde consument in onze Westerse contreien koopt boven de 250 chocoladerepen in één jaar! Hoeveel cacaobomen zijn er nodig per persoon? Maar liefst tien. Een cacaoboom levert naast de cacaobonen ook de boter, waarvan chocoladeproductie ook afhankelijk is.

Wanneer wij deze rekenformule aanhouden, kunnen wij afleiden dat er in de komende jaren tonnen aan cacaotekort komt. De cacaoteelt is niet meegegroeid met de massaproductie en exportvraag. Die is namelijk nog steeds afhankelijk van locale boeren, die niet met nieuwe technieken werken.

Technische innovatie, het inperken van onze (over)consumptie en bewustzijn kweken zijn aspecten die zullen meespelen in het lot van chocolade. Zo lang het nu nog kan: geniet, met mate, van de diverse lekkernijen die de chocolatierwereld rijk is.