A brand new year
Image default
Dienstverlening

Rooster maken afgestemd op de benodigde capaciteit

De uitgangspunten bij het maken van een rooster zijn in het afgelopen decennium fundamenteel gewijzigd. Roosteren ging in het verleden vooral over het zo eerlijk mogelijk verdelen van de vaststaande diensten tussen de medewerkers. Dit is natuurlijk nog steeds een belangrijk aspect maar er is nog een roosterdimensie bij gekomen. De maatschappij is veel dynamischer geworden. We kunnen het ons niet meer voorstellen dat een supermarkt doordeweeks om 18:00 uur ’s avonds sluit.

Wisselende werktijden
In veel omgevingen werken we niet meer 5 dagen in de week van 9 tot 5. De openingstijden zijn verruimd. De noodzaak om gelijk te reageren ook. Wij lijken met elkaar veel ongeduldiger geworden en we zijn natuurlijk ook verwend, zoals: voor 22.00 uur besteld, morgen in huis. Hiermee wordt de jonge generatie groot. We leven namelijk in een luxe samenleving, waarbij natuurlijk ook de nodige kanttekeningen te plaatsen zijn.

Wisselende beschikbaarheid
Onze organisaties vragen steeds vaker om wisselende werktijden, maar wij als werknemer laten ons ook niet onbetuigd. Wij willen ook steeds vaker minder dan 40 uur per week werken, op tijd thuis zijn bij de kinderen, een keer extra lang vakantie etc. Met andere woorden, wij willen ook extra flexibiliteit en ook daar zijn we aan gewend geraakt. We verwachten dan ook dat dit mogelijk wordt gemaakt door de organisatie waar we werken.

Afgestemd op de vraag
Plannen is dus niet meer een kwestie van het eerlijk verdelen van de diensten. De vraag hoeveel capaciteit er nodig is per dienst en in welke mate dit varieert deze per dag, week of maand, dient eerst te worden beantwoord. Daarnaast moet er rekening worden gehouden met wanneer de medewerker wil en kan werken. Alleen dan kun je een rooster maken dat voldoet aan de meest basale wensen anno nu.

https://symagic.com/rooster-maken/