A brand new year
Image default
Bedrijven

Wat zijn de onderdelen van een website?

Wil jij wat meer weten over websites, omdat je er eentje wil laten maken? Dan is het handig om je alvast in te lezen over welke onderdelen een website heeft. Als je dan een gesprek hebt met een webdesigner, kun je wat makkelijker uitleggen wat jouw wensen zijn. En, algemeen bekend: hoe beter de input? Hoe beter de output natuurlijk.

Website

Eerst wat uitleg over hoe het zit… Als je de zogenaamde URL intypt in Google, dan heb je URL’s die beginnen met http of met https. Die laatste versie is wenselijk. Dan zit er namelijk een slotje op. Dit betekent dat de website beveiligd is. De URL is de domeinnaam en die kun je aanvragen bij een provider. Een website staat op een server en via het internet kun je de website zien. Er zijn verschillende providers waar je zowel webruimte als een domeinnaam kunt krijgen. Vaak zijn dit abonnementen voor een jaar.

Met alleen webruimte en een domeinnaam heb je nog geen website. Die moet je er zelf opzetten. Meestal heeft een provider wel mogelijkheden om er bijvoorbeeld op een eenvoudige manier WordPress op te zetten. Een website maak je namelijk met een al dan niet gratis programma zoals WordPress of je codeert zelf de website.

De onderdelen voor de communicatie met een webdesigner

Een website bestaat vaak onder andere uit een frontoffice en een backoffice. Een frontoffice is de kant die een bezoeker ziet. De backoffice is de kant waar je wijzigingen aan de website kunt aanbrengen. Daarvoor is vaak een soort CMS-systeem als WordPress handig. CMS is een afkorting voor een content managementsysteem. Een CMS -ysteem maakt het makkelijk om bijvoorbeeld ook zonder kennis van coderen sommige dingen aan de website aan te passen.

Onderdelen van een frontoffice

Voor als je een website laat maken door een webdesigner is het handig om te weten hoe je wilt dat de voorkant van een website eruitziet. Voor een webdesigner zijn onder andere de volgende termen bekend:

  • Header: dat is een balk bovenin de website.
  • Footer: dat is de onderste balk, waarin je bijvoorbeeld iets kunt lezen over auteursrechten.
  • Body: dat is het stuk waar jouw informatie staat.
  • Homepagina: de eerste pagina van de website die je ziet als je rechtstreeks de URL van de domeinnaam invoert.
https://webdesignkaart.nl/