Wat is het nut van blockchain?

Blockchain is een term die in de laatste tien jaar flink is gegroeid aan populariteit. Het begon allemaal in met de uitvinding van bitcoin. Maar wat is een blockchain nou precies?

De blockchain

Een blockchain is in feite een reeks met blokken waarin transacties opgeslagen zijn. Ieder blok heeft een unieke code (hash) van zichzelf en van het voorgaande blok. Hierdoor zijn de blokken aan elkaar verbonden in een chain. Dit maakt het niet mogelijk om transacties uit het verleden aan te passen, want hierdoor wordt er een nieuwe hash aangemaakt voor het betreffende blok en moet je ook de daaropvolgende blokken allemaal aanpassen.

 

De blockchain is de oplossing voor het probleem dat online al jaren voor problemen zorgde, namelijk het ‘double spend problem’. Dit is het probleem van het kopiëren van goederen online. Het is heel makkelijk om een dvd te kopiëren, muziek, maar ook bestanden. Hiervoor is het niet zo’n probleem. Gaat het echter om geld dan wil je natuurlijk niet dat dit zomaar gekopieerd kan worden.

 

Tot de uitvinding van Bitcoin was dit probleem niet opgelost en daar kwam ruim tien jaar geleden dus verandering is. Op de blockchain kunnen transacties geregistreerd worden als een soort kasboek. Hierdoor is een volledig financieel systeem ontstaan waarin je kunt vertrouwen dat de transactie die je doet aankomt bij de juiste persoon, maar ook dat het niet achteraf aangepast kan worden. Op deze bitcoin blog kun je nog veel meer achtergrond informatie vinden over dit soort onderwerpen.

 

Door het succes van Bitcoin, het verbrak onlangs de $ 50.000, zijn er in het verleden nog veel meer projecten ontstaan. Allemaal met hun eigen use-case, maar ook allemaal met de blockchain als gemeenschappelijke deler. De blockchain maakt een decentraal internet mogelijk zonder de anonieme tegenpartij te vertrouwen. Het speculeren op dit soort projecten is nu heel populair. Je vind daarom ook veel voorspellingen op het internet, zoals bijvoorbeeld de VeChain verwachting voor de toekomst en natuurlijk nog vele andere.