A brand new year
Image default
Auto’s en Motoren

Diesel, benzine of toch elektrisch rijden?

Vroeger had je 3 keuzes wanneer je een nieuwe auto kocht, namelijk benzine, diesel of LPG. Benzine is duurder dan diesel en lpg, maar daar betaal je wel minder wegenbelasting voor. Diesel is per liter goedkoper, maar heeft hogere maandlasten. Dit zijn keuzes die men ging overwegen. Uiteraard was het type en soort auto ook niet geheel onbelangrijk. Vandaag de dag is alles anders dan vroeger en maakt men wereldwijd kennis met elektrische en waterstof auto’s. Er zijn gigantisch veel verschillende auto’s en mogelijkheden om het rijden zo simpel, fijn en goedkoop mogelijk te maken, maar de vraag die veel mensen tegenwoordig bezighoudt bij het aanschaffen van een nieuwe auto; ’’Koop ik een diesel, benzine of toch een elektrische auto.

Elektrische auto

Elektrisch rijden is een hype en het liefst wil iedereen zo snel mogelijk ban de benzine of diesel af, maar is dit wel de oplossing? Elektrisch rijden is schoner en beter voor het milieu, maar de aanschafprijs voor een bolide ligt veel hoger dan een fijne en normale diesel of benzine auto. Daarnaast is er nog geen tweedehands markt voor en is het niet aantrekkelijk om een auto te kopen die al oudere batterijen heeft met een actieradius van 120 kilometer. 

Je ziet wel dat alle fabrikanten druk aan het innoveren zijn en onderzoeken wat het beste is voor mens en milieu. De actieradius van een elektrische auto neemt toe tot 400/500 kilometer, maar de gemiddelde aanschafprijs zit al snel boven de €30.000 euro. Vandaar dat elektrisch rijden zo populair is bij de ondernemers. Kortom voordat iedereen elektrisch rijdt, zijn we nog wel tientallen jaren verder! Heb je veel geld te besteden, dan biedt elektrisch rijden een uitkomst. En anders… zou ik zeggen kies voor een vertrouwde benzine of dieselauto.

Benzine en diesel

We rijden al decennialang op benzine en dieselbrandstof. Het rijdt fijn, is relatief betaalbaar en je komt er mee van A naar B. Er zijn gigantisch veel verschillende modellen en de fabrikanten blijven maar innoveren. Het voordeel van benzine en diesel is dat je om de 5km wel een tankstation in de buurt hebt, dus als het goed is sta je nooit stil langs de weg. Daarnaast kun je op een volle tank meer kilometers rijden dan met een elektrische auto. Ook kun je nog niet overal je auto opladen en duurt het laden vaak meer dan en half uur. Tanken duurt daarentegen maar 5 minuten. Een auto op brandstof heeft wel meer onderhoud nodig, aangezien het rijdt op een vloeistof. Na verloop van tijd kan er vervuiling ontstaan. Dieselmotoren hebben een EGR-klep en roetfilter om te zorgen dat het fijnstof en de uitstoot wordt gereduceerd. Echter raken deze onderdelen verstopt en moet een roetfilter gereinigd worden, dit kan je zelf doen met een brandstofadditief. 

Een benzine of dieselmotor heeft draaiende onderdelen die gesmeerd moeten worden. Hiervoor wordt motorolie gebruikt en dit zorgt ervoor dat er geen metaal-op-metaal contact ontstaat. Olie is een vloeistof, dus op den duur kan een auto door slecht onderhoud olie gaan verbruiken. Verder is ook olielekkage een veelvoorkomend probleem bij oudere motoren. Je hebt dus meer onderhoud aan de auto op brandstof.

De keuze is groot, dus denk er goed over na en maak dan een verstandig besluit!