A brand new year
Image default
Management

Uitstekende business cases dagelijks werk voor Rachid Guenoun

Sinds het jaar 2006 houdt Rachid Guenoun zich bezig met het schrijven van business cases op maat. Dat was het jaar dat er vrijwel geen commerciele spelers waren die dit online aanboden. Clienten waren aangewezen op de traditionele Big 4 (de 4 grootste accountantskantoren).

Rachid begon met het aanbieden van deze dienst na het behalen van zijn bachelordiploma Bedrijfseconomie en het certificaat Belastingconsulent welke hij behaalde bij het Register Belastingadviseurs Academy.

De cases werden en worden geschreven in opdracht van start-ups en scale-ups. Scale-ups zijn in feite start-ups die een stap verder zijn dan start-ups en voornamelijk verder willen groeien oftewel opschalen middels financiering (meestal via private equity).

Het bleek dat enorm veel clienten niet alleen geen kennis hadden met betrekking tot de specifieke inhoud van een business plan, maar ook door de vele financieringsbomen het bos niet meer zagen. Rachid is uitstekend op de hoogte van de wegen naar financiering. Naast de reguliere banken zijn er ook investeerders in de vorm van individuen of participatiemaatschappijen, crowdfunders, microkredietorganisatie Qredits, regionale ontwikkelingsmaatschappijen, het RVO, kredietunies, kleinere fintech kantoren etc. Rachid past dit aan, aan de financieringsbehoefte van de client, het is dus altijd maatwerk.

Er zijn vele unieke concepten voorbij gekomen wat uitdagingen zijn geworden om een plan voor te schrijven. Denk aan een online supermarkt voor geheel Nederland, de introductie van het Japanse Miniso in Belgie, een elektrisch deelstep concept, import van exclusieve natuurlijke wijnen uit de Balkan, een biologisch oplosbare vaas voor begraafplaatsen etc.

Bij het schrijven van een ondernemingsplan is veel creativiteit nodig, omdat de startende ondernemer heel vaak het idee alleen in zijn hoofd heeft. Er zal veel onderzoek verricht moeten worden om tot een volwaardig plan te komen, van het marktonderzoek en concurrentie-analyse tot aan de SWOT, visie, missie, doelstellingen en een compleet financieel plan.

Uiteindelijk is het financieel plan het meest zwaarwegend voor de financier. Onderaan de streep dient de onderneming een positieve cashflow te laten zien, de aflossingen en rente op de lening dienen betaald te kunnen worden. Samen met de client wordt overlegd of er een finetuning dient plaats te vinden, dit in de vorm van snijden in de kosten of toevoegen van extra services en dus omzet.

Tevens adviseert Rachid bij de onderhandelingen met de makelaar, er zijn namelijk enkele belangrijke bepalingen welke dienen te worden opgenomen in het contract maar die de startende ondernemer niet kent. Dit betreft meer dan alleen de hoogte van de maandelijkse huur of borg. 

Omdat Rachid ook een fiscalist is kan hij reeds bij start adviseren over de fiscale inrichting en de entiteiten: een potentieel veel belovend concept kan veel baat hebben bij een BV in plaats van een eenmanszaak. Een BV geniet namelijk geen startersaftrek, zelfstandigenaftrek of MKB-winstvrijstelling maar heeft wel een laag vennootschapsbelastingtarief vergeleken met de Inkomstenbelasting bij een eenmanszaak.

 

 

 

https://www.jouwondernemingsplan.com

Gerelateerde artikelen

TTI Success Insights Presenteert: De TTISI DISC Cube!

Onbeperkt bellen met VoIP en vaste nummers aanvragen

Zo ziet een ondernemingsplan er uit