Trouwreportage Deventer

Is de Fotografie werkelijk zo veel veranderd in de laatste 40 jaar?

 

De fotograaf van Vincent Hartman Fotografie durft te stellen van niet! De verandering in de markt door de opkomst van de digitale fotografie is wel enorm, maar het VAK fotografie is eigenlijk niet veranderd. De techniek om een sensor te belichten is niet wezenlijk anders dan het belichten van een film. Alle natuurkindige en optische wetten die een rol spelen bij de totstandkoming van het fotografisch beeld zijn sinds 1816 niet veranderd. 

Er wordt gezegd dat je met Photoshop alles kan en dat is tot op zekere hoogte ook zo, maar dat kon vroeger mer het zogenaamde ‘airbrushen’ ook. De fotograaf van StudioVHF in Raalte is van oorsprong een fervent zwart-wit fotograaf en werkte zijn eigen foto’s af in de donkere kamer. Een veel gebruikte techniek destijds was het zogenaamde doordrukken en tegenhouden. Met kartonnetjes aan een steeltje werden sommige delen van het lichtgevoelige papier onder de vergroter, meer of minder licht gegund waardoor een deel van de foto donkerder of lichter werd. Hetzelfde gebeurd nu in Lightroom, alleen heet het nu ‘dodging and burning’. Voorafgaand aan deze contrastbeinvloeding kon de fotograaf ook nog besluiten het dynamisch bereik van de film te vergroten door langer te belichten en onder te ontwikkelen (voor hoge contrasten) of tegengesteld onder te belichten en langer te ontwikkelen (voor lage contrasten). En er was nog keuzen uit het Ilford ‘Multigrade’ papier waarmee door de keuze van het filter in de vergroter ook nog eens de contrasten aangepast konden worden. De verschillen zitten dan ook met name in de nabewerking van de foto’s.

 

40 jaar fotografie Deventer

 

De foto van dit bruidspaar in het Deventer Bergkwartier is geinsprireerd op de trouwfoto van de ouders van de bruid. De fotograaf heeft 40 jaar geleden een vergelijkbare foto gemaakt op het zelfde punt. Tijden de bruidsreportage in 1973 heeft de bruidegom zijn bruid leterlijk op de post gedaan. In de foto uit deze trouwreportage uit 2013 wordt de dochter van de bruid van destijds ook door haar bruidegom gepost met onbekende bestemming. 

De verschillen in aanpak van de fotograaf in die 40 jaar verschillen tot op zekere hoogte. Het opname standpunt is hetzelfde, de opnametechniek is anders. De techniek die de fotograaf uit Raalte heeft toegepast waren echter ook toen voorhanden. De verschillen in beide opnames zitten dan ook niet in opname of afwerkings techniek, maar in benadering en compositie. Wellicht kenmerkend voor de tijd, wie zal het zeggen.

 

Fotograaf Vincent Hartman komt van orgine uit Zwolle en is nu gevestigd met zijn fotostudio in Raalte. De studio is gespecialiseerd in reclamefotografie, bedrijfsfotografie, interieurfotografie en productfotografie. Voor particuliere opdrachtgevers wordt nog steeds exclusieve portretfotografie verzorgd, evenals bruidsreportages. De trouwalbums worden geheel digitaal opgemaakt en gedrukt op traditioneel fotopapier en handmatig ingebonden. Er worden uitsluitend de beste materialen gebruikt. Ook dat is niet veranderd!

 

Welkom op onze site!

 

 

 

http://www.vincenthartmanfotografie.nl/bruidsreportage/trouwreportage-deventer