A brand new year
Image default
Electronica en Computers

Heb je ooit problemen met je wifi-verbinding? Neem eens een kijkje bij je router

Als je wifi niet zo goed werkt als zou moeten, is een mogelijk probleem het kanaal waarop je wifi is aangesloten. Het selecteren van het best mogelijke kanaal voor uw wifi-netwerk kan de verbinding verminderen en de prestaties van uw router verbeteren. Wellicht wil je wel een nieuwe router kopen? Dan is het slim om een goede uit te kiezen die in ieder geval kan beschikken over een 5Ghz band.

Dit is vooral het geval in bebouwde gebieden waar veel verschillende wifi-netwerken allemaal om dezelfde ruimte strijden.

Een van de vele voordelen van de 5 GHz-band is dat er een veel groter aantal potentiële kanalen is om uit te kiezen in vergelijking met de 2,4 GHz-band. Als zodanig kan het kiezen van het beste 5 GHz-kanaal voor uw router uw netwerk een echte boost geven!

Welk 5 GHz-kanaal moet mijn router aan staan?

Nou, het eerste om op te noemen, is dat er geen “beste” kanaal is. Alle kanalen zijn hetzelfde en bieden dezelfde snelheden en bandbreedte (tenzij u kanaalbinding hebt gebruikt).

Dit betekent dat het simpele antwoord op deze vraag is dat het “beste” kanaal het kanaal met de minste interferentie zou moeten zijn. Het probleem is natuurlijk te bepalen welk kanaal dat is.

Hoe u het beste kanaal voor uw router kiest

Het eerste dat u hier kunt doen, is kijken of uw router zelf het beste kanaal kan selecteren. Als dit het geval is, dan fijne dagen! Selecteer deze optie in de instellingen van uw router en geniet van uw internet.

Nu selecteren de meeste thuisrouters alleen een kanaal bij het opstarten. Daarom, als je ooit merkt dat je internet langzamer gaat werken en je denkt dat het een kanaalprobleem is, start je gewoon je router opnieuw op en wordt automatisch een nieuw beste kanaal geselecteerd.

Deze video kijkt naar 5 GHz- en 2,4 GHz-kanalen

Als uw router geen automatische selectiefunctie heeft, kan het natuurlijk een beetje ingewikkelder worden. Het eerste wat u moet doen, is uitzoeken welke 5 GHz-kanalen door buren of omliggende netwerken worden gebruikt. Apparaten zoals DECT-telefoons kunnen ook interfereren met uw netwerk.

Het goede aan 5GHz is dat er veel kanalen zijn die u kunt gebruiken. In feite zijn er in totaal 23 niet-overlappende die u kunt gebruiken op het 5GHz-netwerk. Dit komt vaak overeen met slechts veertien beschikbare kanalen op de 2,4 GHz, waarvan er slechts 3 niet-overlappende kanalen bestaan .

  • Het grote aantal beschikbare kanalen op de 5 GHz-band betekent dat, in vergelijking met de 2,4 GHz-band, congestie over het algemeen veel minder een probleem is.
  • Daarom moet je bij het selecteren van je kanalen ervoor kiezen om kanalen te kiezen die niet overlappen met andere kanalen in jouw regio. Dit komt doordat het hebben van meer dan één apparaat via één kanaal interferentie veroorzaakt. Door kanalen te selecteren die elkaar niet overlappen, voorkomt u meer problemen met congestie.
  • Als u wilt weten welke kanalen in uw regio worden gebruikt, kunt u een stukje software gebruiken, zoals Acryl, die de lokale omgeving controleert en bepaalt welk kanaal de beste is die u kunt gebruiken.
  • Als je eenmaal weet welke kanalen worden gebruikt in de lokale omgeving, kun je je router zo instellen dat hij het kanaal gebruikt met de minste congestie.

 

https://electronicagadgets.nl/

Gerelateerde artikelen

Refurbished Xiaomi tablet

Een harde schijf reparatie in geval van nood

Overklokken van de Raspberry Pi 400