A brand new year
Image default
Dienstverlening

Schoenmaker

Liever naar de schoenmaker

In onze wegwerpmaatschappij hoor je steeds minder vaak dat mensen naar de schoenmaker gaan. Dan liever een nieuw paar gympen voor twee tientjes, lijkt men te denken. Daar doe ik dus niet aan mee. Om te beginnen vind ik het zonde om dingen weg te gooien. Er heeft tijd en energie in de productie gezeten en afval is er al voldoende op onze planeet. Dan liever naar de schoenmaker en naar een jaartje op hetzelfde paar rondstruinen. Bovendien raak ik nogal snel aan spullen gehecht. Neem nou mijn cowboylaarzen en Guatemala, die heb ik al tweemaal van een nieuwe hak laten voorzien. De reparatie kostte telkens meer dan de aanschaf van het schoeisel. Want ja, een Guatemalteekse schoenmaker verdient nu eenmaal niet zoveel. De emotionele waarde is voor mij echter hoger dan het geldbedrag dat ik er ooit voor neertelde. Daarbij zitten ze ontzettend fijn en draag ik zo nog altijd met veel plezier. Door ze af en toe op te poetsen zien ze er ook helemaal niet versleten uit. Ik denk dat deze nog wel een paar jaartjes meekunnen. Ook schoenen die ik gewoon in Nederland heb gekocht breng ik regelmatig naar de schoenmaker. Als ze lekker zitten blijf ik er zo lang mogelijk op lopen. Pas als ze echt tot op de naad versleten zijn, gooi ik ze de prullenbak in. Wanneer een schoen minder goed past of als ik er toch minder waarde aan hecht, doneer ik ze wel eens bij een inzamelingsactie van de kerk. Dan komen ze uiteindelijk in Polen terecht bij een weeshuis. Dat vind ik prettiger dan wegwerpen. Maar dan heb ik het wel over exemplaren die de schoenmaker ook nog zou kunnen redden. Als ze helemaal zijn afgetrapt hebben de Poolse kinderen er uiteraard ook niets aan. Kijk dus ook eens op www.schoenmakerijflink.nl!

Een goede schoenmaker vinden

Tegenwoordig wordt het echter steeds lastiger om een schoenmaker te vinden. Het is een vrij specifiek beroep en ik heb het idee dat dit zo z’n tol eist. In eider geval weet ik er niet zo veel meer te vinden als pakweg zeven jaar geleden. Mijn favoriete adres is in 2012 gesloten. Dat vind ik nog steeds jammer, want daar kwam ik regelmatig. De zaak werd bestierd door een sympathieke man die nooit om een praatje verlegen zat. En als ik een mooi verhaal wist te vertellen bij een schoen die gerepareerd moest worden, kreeg ik vaak korting. Andere malen kon de schoenmaker hartelijk lachen om de zeer slechte toestand van het schoeisel dat ik mee had genomen. Dan schaamde ik me bijna dat ik ze niet weg wilde doen. Maar het was een vakman die ze toch altijd weer wist te verfraaien. Je kon ook merken dat hij veel plezier had in het werk dat hij deed. Maar de eigenaar kreeg steeds minder klanten en is toen vervroegd met pensioen gegaan. Het winkelpand kon de schoenmaker gelukkig voor een mooie prijs verkopen, dus ga ik ervan uit dat het goed is afgelopen met hem. Maar wel zonde voor mij, want sindsdien vind ik het steeds lastiger om een plek te vinden waar ik met mijn kapotte stappers terecht kan. Een zelfde schoenmaker zal ik wel nooit meer treffen, maar een beetje kundige vakman moet er toch nog wel bestaan. Iemand die zelfs na drie jaar intensief gebruik de boel weer zodanig aan elkaar weet te krijgen dat ik nog een paar maanden verder kan. Al tijden ben ik hier naar op zoek, maar echt vlotten wil het niet. En nu ook die favoriete laarzen weer beginnen te slijten, hoop ik echt binnenkort een schoenmaker te vinden die me uit de brand kan helpen.

De uitkomst van het internet

Toen een goede vriendin voorstelde dat ik maar eens online moest zoeken, vond ik dat eerst een gek idee. Om de één of andere reden kon ik de connectie tussen een schoenmaker en het wereld wijde web niet maken. Bij die eerste denk ik aan ouderwets handwerk, bij het laatste aan draadloze verbindingen en technologie die ik nooit zal begrijpen. Maar goed, ik had niets te verliezen en deed een poging. Op die manier kwam ik terecht op de site van schoenmaker Flink. Zijn winkel staat in Almelo, waar ik nog nooit ben geweest. Die had ik dus ook zeker niet ontdekt zonder de hulp van Google. Het is echt een goed adres, want er zijn al meerdere awards in de wacht gesleept. Precies het vakmanschap waar ik zo naar op zoek ben, alleen wel aan de andere kant van het land. Maar dat is geen probleem, want de schoenmaker heeft ook een service op afstand. Je kunt de versleten stappers gewoon met de post opsturen, en ontvangt ze een dag of vijf later helemaal opgelapt weer thuis. Uitstekend! Hier ga ik zeker gebruik van maken. Je kunt allerlei reparaties uit laten voeren door deze schoenmaker, zoals:

Op de website staan deze dingen aangegeven, inclusief de kosten. Zo weet je ook precies waar je aan toe bent, wat toch wel weer een voordeel is ten opzichte van een echte winkel. Want als je die binnen stapt is het maar net de prijs die de schoenmaker opnoemt. Nu vertrouw ik de meeste mensen wel, maar het is toch handel en dan is niet iedereen even eerlijk tegen je. In deze webshop gelden in ieder geval vaste prijzen.

http://www.schoenmakerijflink.nl/