Interieurfotografie Interieurfotograaf

Vanuit de fotostudio bij Zwolle wordt fotograaf Vincent Hartman gevraagd interieurs te fotograferen door heel Nederland. Dit is op zich niet zo gek want er zijn nu eenmaal meer interieurs te fotograferen in het westen en zuiden van het land, maar daar zijn ook meer fotografen. Interieurfotogafie is een specialiteit en niet iedere fotograaf beheerst die discipline.

 

Om interieurs interesssant in een plat vlak vast te leggen is ruimtelijk inzicht nodig en begrip van zicht- en kijklijnen. Vervolgens moet een 3 dimensionale ruimte smaakvol en interessant qua compositie teruggebracht worden naar een 2 dimensionaal vlak. Dit betekent dat het camera standpunt zeer zorgvuldig moet worden gekozen, waarbij de camera altijd waterpas staat. Met verticale verstelling van het objectief worden dan delen van het interieur inbeeld ‘geschoven’ zonder convergerende en divergerende lijnen. Dat wil zeggen, muren blijven recht staan en meubels vallen niet om.

 

Een andere uitdaging is de aanwezigheid van een keur aan verschillende kunstmatige lichtbronnen al of niet in combinatie met binnenvallend daglicht. De kunstlichtbronnen hebben of te weinig blauw, of te weinig magenta, Led verlichting heeft vaak een vaste kleur en wisseld sterk. Daglicht heeft juist weer veel blauw in het spectrum. Hier komt ook nog eens het verschil in intensiteit bij. De wens van de opdrachtgever is veelal dat de ruimte zo natuurgetrouw weergegeven wordt met correcte kleuren. Geen eenvoudige opgave! Hiervoor is er een arsenaal aan technieken beschikbaar die afhankelijk van de sitiatie in meer of mindere mate toegepast worden. De eerste is het toevoegen van licht met een neutrale kleurtemperatuur van ‘gemiddeld’ daglicht 5500K, door middel van flitsers. Hiermee worden problemen in kleurtemperatuur en voor een gedeelte problemen in kleurintensiteit opgelost. Deze technieken werden ook al in de anloge periode toegepast. De hedentendaagse digitaele mogelijkheden vergroten het arsenaal aan tools nog veel verder. Door middel van zogenaamde DRI technieken kunnen de verschillen tussen lichte en donkere delen gebalanceerd worden op een manier dat het geheel heel natuurlijk oogt.

Voor een uitgebreid portfolio bekijk de gallery interieurfotografie op de website bij ‘zakelijk’.

https://www.studiovhf.com/interieurfotografie/